Ivo Melchers Ivo Melchers
23/06/2023 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2023 10:30

Bitcoin Ordinals blijkt een goudmijntje voor BTC miners

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote Bitcoin miners boeken recordwinsten

Foto: cybrain/Shutterstock

Bitcoin (BTC) wordt in omloop gebracht door miners te belonen met hun werkzaamheden. Zij zijn de ruggengraat van het netwerk en voegen iedere tien minuten een nieuw block boordevol transacties toe aan de blockchain. Naast de bekende block reward gaan de miners er ook met de transactiekosten vandoor die gebruikers betalen. In het jaar 2140 zullen deze transactiekosten op zich zelf de drijfveer moeten zijn voor de miners om hun werk uit te voeren. Zo ver is het echter nog niet en dus worden deze miner fees bovenal gezien als een leuke bijkomstigheid.

Bitcoin Ordinals kan wat dat betreft gezien worden als een leuk extraatje voor de miners. Hoeveel heeft de innovatieve technologie nu eigenlijk precies opgeleverd voor hen?

Bitcoin stijgt hard: Alle long-term hodlers nu in de winst
Bitcoin stijgt hard: Alle long-term hodlers nu in de winst

Verdiensten bitcoin Ordinals

Ordinals maakt zogenoemde inscripties mogelijk, wat betekent dat je allerlei data direct kunt graveren in de blockchain. Hiermee is het netwerk meer geworden dan uitsluitend een peer-to-peer betalingsnetwerk, aangezien non-fungible tokens (NFT’s) en zelfs BRC-20 tokens nu gecreëerd en verhandeld kunnen worden.

Sinds de opkomst van deze inscripties hebben ze fasen van explosieve populariteit doorgemaakt. Begin mei was er bijvoorbeeld een grote hype omtrent BRC-20 tokens, wat resulteerde in een enorme vraag naar transacties op het netwerk. Aangezien miners een beperkte capaciteit hebben voor het aantal transacties wat ze in een transactieblok kunnen verwerken, geven ze de prioriteit aan degenen die bereid zijn om het meeste te betalen.

Sinds het ontstaan van Ordinals in januari hebben alle miners tezamen een totaal van 1761 BTC aan transactiekosten verdiend dankzij de nieuwe dienst. Tegen de huidige BTC koers heeft dit een waarde van ongeveer 50 miljoen dollar.

De totale stapel wat miners hebben verdiend aan de transactiekosten in dezelfde periode staat gelijk aan 227,8 miljoen dollar. Dit betekent dat maar liefst 22 procent van de verdiensten op dit vlak te danken zijn aan Ordinals.

Hype gekelderd

In de grafiek van Glassnode is tevens duidelijk te zien dat de cumulatieve verdiensten van miners wat betreft de transactiekosten uit inscripties ongekend hard was gestegen begin mei.

Deze enorme hype is alweer een tijdje achter ons en dit is dan ook goed terug te zien in de totale marktkapitalisatie van alle BRC-20 tokens samen. Momenteel staat de marktkapitalisatie namelijk gelijk aan ongeveer 174 miljoen dollar, wat neerkomt op een daling van bijna 85 procent ten opzichte van de all-time high in mei.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Crypto Radar: Bloed op de cryptomuur en bitcoin zakt steeds verder weg
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie