Ivo Melchers Ivo Melchers
02/12/2023 17:56 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/12/2023 11:25

Bitcoin-president El Salvador treedt af, maar niet waarom je denkt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-president El Salvador treedt af, maar niet waarom je denkt

Foto: Guayo Fuentes/Shutterstock

De president van El Salvador, ofwel de eerste president die ervoor koos bitcoin (BTC) te adopteren als wettig betaalmiddel, is teruggetreden uit zijn ambt. De Bitcoin-voorstander heeft geschiedenis geschreven door in 2021 met zijn Midden-Amerikaanse land Bitcoin te omarmen, en wil dolgraag vanaf volgend jaar verdere stappen zetten in het baanbrekende beleid. Dat is dan ook de reden waarom hij nu het stokje nu doorgeeft aan iemand anders.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuwe verkiezingscampagne in ‘Bitcoin-land’

Het gaat hier om Nayib Bukele, wie inmiddels een bekende naam is binnen de Bitcoin-gemeenschap. Op 1 december trad de 46e president van het Midden-Amerikaanse land af na goedkeuring door de Wetgevende Vergadering van het land. Bukele was eigenlijk nog tot 1 juni aan het roer in El Salvador, maar gaat nu met vervroegd verlof. Hij wil zich namelijk volledig concentreren op zijn herverkiezingscampagne.

Bukele is opgevolgd door waarnemend president Claudia Rodríguez de Guevara.

Bukele trad op 1 juni 2019 in functie als president van El Salvador. Hij werd al snel bekend door zijn pogingen om het aantal moorden in El Salvador te verminderen – op dat moment een van de hoogste ter wereld – en later uiteraard vanwege zijn Bitcoin-beleid. Hij pleitte ervoor dat de Salvadoraanse regering in september 2021 bitcoin als wettig betaalmiddel zou aannemen en drong aan op de oprichting van een vulkaan-gestuurde ‘Bitcoin City’ in het land.

De president van El Salvador heeft een ambtstermijn van vijf jaar. Vóór september 2021 moesten presidenten volgens de grondwet van het land tien jaar wachten voordat ze zich opnieuw verkiesbaar konden stellen. Het Hooggerechtshof van het land bepaalde toen echter dat een president twee opeenvolgende termijnen mag dienen.

BTC voorstander wederom president?

De volgende verkiezingen staan voor februari volgend jaar op de agenda. Vervolgens zal op 1 juni de nieuwe president aantreden.

Bukele geniet van een enorme populariteit die grotendeels te danken is aan het grootschalige optreden tegen de gewelddadige bendes waardoor het aantal moorden flink is teruggeschroefd. Tot nu toe zijn er al meer dan 75 duizend vermoedelijke bendeleden gearresteerd. De strategie heeft daarentegen beschuldigingen van mensenrechtenschendingen opgeleverd.

Uit een opiniepeiling die in augustus werd uitgevoerd bleek dat Bukele met gemak de volgende verkiezingen zou kunnen winnen. Hij ontving namelijk 68,4 procent van de stemmen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie