Erik Juffermans Erik Juffermans
04/09/2023 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/09/2023 15:00

Het Bitcoin en El Salvador huwelijk: twee jaar later

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El auge de El Salvador: Bitcoin como clave de crecimiento e innovación

Foto: Drotyk Roman/Shutterstock

Op 7 september 2021 deed El Salvador de crypto wereld op zijn grondvesten schudden: het piepkleine Midden-Amerikaanse landje nam bitcoin (BTC) aan als legaal betaalmiddel. Hoewel de hype redelijk is overgewaaid, gaat het leven in El Salvador verder en blijft bitcoin een groot component van het financiële systeem van het land. Hoe staat het ervoor, grofweg twee jaar na de bitcoin adoptie van El Salvador?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin president Bukele

Het bitcoin beleid van El Salvador is toe te rekenen aan diens president, Nayib Bukele, de 42-jarige bitcoin voorstander. Het bitcoin beleid startte allemaal met een bitcoin aankoop van de Bukele administratie.

Hoeveel bitcoin het land precies in bezit heeft is echter onbekend. De aankopen zijn namelijk niet openbaar. Wel gaf Bukele aan in november 2022 dat het land elke dag 1 bitcoin zou gaan aanschaffen. Volgens een schatting heeft het land ongeveer $75 miljoen aan bitcoin in bezit. De BTC prijs is in de afgelopen twee jaar echter met zo’n 40% gedaald.

Maar wat betekent het beleid voor de bevolking van El Salvador? Uiteindelijk is dat namelijk de hoofdvraag bij zo’n radicale financiële transitie. De bedoeling was vanaf het begin dat bitcoin voor alle betalingen gebruikt kon worden: van boodschappen tot pand. Ook werd er een nationale bitcoin wallet geïntroduceerd genaamd Chivo, en elke El Salvadoraan kreeg $30 aan bitcoin cadeau.

Monica Taher, die tot voor kort onderdeel was van de Bukele administratie, meent dat het bitcoin beleid als doel had financiële vrijheid voor burgers te vergroten. Het was even wennen voor het volk, maar volgens de laatste peiling staat een zeer groot deel van de bevolking achter diens president. Ook wordt er zeer veel geïnvesteerd in educatie, vooral op gebied van bitcoin en economie.

El Salvador op de kaart

Het toekomstige succes van het bitcoin beleid in El Salvador zal onvermijdelijk verbonden zijn aan de bitcoin koers. Bukele is overtuigd van zijn keuze en het volk lijkt hem inmiddels te steunen. De adoptie van bitcoin heeft zonder twijfel het Midden-Amerikaanse landje op de kaart gezet. Volgens Andres Engler, een lokale journalist, is het een succes.

“Het heeft Bukele op de voorpagina gezet. Dat is onbetwistbaar. In de crypto industrie is El Salvador grote speler. Vanuit dat perspectief is het een groot succes.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie