Erik Juffermans Erik Juffermans
20/03/2023 11:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/03/2023 11:40

Bijna alle inwoners ‘Bitcoin land’ El Salvador staan achter hun president

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: PrasongTakham/Shutterstock

Nayib Bukele, de president van het Midden-Amerikaanse landje El Salvador, is vooral bekend om zijn toewijding aan bitcoin (BTC). Volgens een krant van de oppositie zou maar liefst 91 procent van de inwoners van zijn land achter hem staan. Dit is weleens anders geweest. Met de stijging van de bitcoin koers lijkt het vertrouwen in Bukele ook te groeien.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin beleid is een succes

Bukele staat bekend om het feit dat hij van El Salvador het eerste land ter wereld maakte die bitcoin als wettig betaalmiddel omarmde in september 2021. Deze beslissing zag echter veel kritiek en de dalende koers in het afgelopen jaar wakkerde dit verder aan. Er zijn volgens zijn tegenstanders genoeg andere zaken in het land die aandacht nodig hebben. 

Toch worden ondertussen ook vooruitgang geboekt met de adoptie van bitcoin. Volgens een onderzoek uit eind vorig jaar groeide de toeristische sector van het land sterk sinds de implementatie van bitcoin.

“We hebben een poll uitgevoerd om de activiteit te meten voor en na het bitcoin beleid. In november en december steeg de toerismesector met meer dan 30 procent.”

Aldus Morena Valdez, minister van toerisme. Recent zei Bukele zelf dat dit percentage is opgelopen tot 95 procent.

IMF prijst El Salvador

Bukele is nog lang niet klaar met bitcoin. In november maakte hij bekend dat El Salvador elke dag 1 bitcoin zou gaan aanschaffen. Met de huidige koersen is dat een zeer winstgevende keuze geweest.

Ondanks de positieve invloed die het beleid tot dusverre lijkt te hebben, ondervindt het land nog altijd een hoop kritiek vanuit de internationale media. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam echter in september met lovende woorden voor het Midden-Amerikaanse land.

In een rapport meende het IMF dat de implementatie van bitcoin in El Salvador goed heeft uitgepakt. De risico’s die vooraf werden voorzien leken te zijn voorkomen, meende het IMF. Wel stelde het rapport dat de transparantie van het bitcoin beleid in El Salvador een stuk beter kan.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie