Roy van Krieken Roy van Krieken
12/02/2023 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/02/2023 12:15

IMF: Bitcoin adoptie in El Salvador minder gevaarlijk dan gedacht

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Drotyk Roman/Shutterstock

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een rapport uitgebracht waarin het Midden-Amerikaanse land El Salvador wordt geprezen voor het beperkte gebruik van bitcoin (BTC) als betaalmiddel. Het rapport suggereert dat het beperkte gebruik van de cryptocurrency in het land de voorspelde risico’s die gepaard zouden gaan met een grootschalig gebruik van BTC heeft voorkomen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin adoptie in El Salvador

El Salvador kwam in 2021 in het nieuws toen het als eerste land ter wereld bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde. Sindsdien heeft het land maatregelen genomen om het beperkte gebruik van de cryptocurrency te bevorderen, voornamelijk in kleine bedrijven en voor geldtransacties. Deze maatregelen omvatten voorlichtingscampagnes voor handelaren en consumenten, maar ook de uitol van een eigen bitcoin wallet: Chivo.

Het IMF benadrukt in het rapport de succesvolle uitvoering van deze maatregelen en merkt op dat het beperkte gebruik van bitcoin in El Salvador risico’s voor de financiële stabiliteit heeft voorkomen. Dit terwijl het IMF voorheen nog waarschuwde voor grote gevaren mocht BTC op grote schaal worden gebruikt in het land.

Wel moet de transparantie wat betreft BTC transacties en het gebruik van de Chivo wallet prioriteit hebben. Mocht dit op een gegeven moment worden verwaarloosd kunnen de gevolgen enorm zijn, aldus het IMF:

“Meer transparantie over de transacties van de overheid in bitcoin en de financiële situatie van de staatsbitcoin-wallet (Chivo) blijft essentieel,”

Advertentie

Het IMF neemt gas terug

Het rapport van het IMF over het beperkte gebruik van bitcoin door El Salvador komt op een moment dat de wereldwijde financiële gemeenschap steeds meer geïnteresseerd raakt in de mogelijkheden van cryptocurrencies. Veel centrale banken onderzoeken bijvoorbeeld de optie om hun eigen digitale valuta te lanceren en de G20 heeft een werkgroep opgericht om de potentiële voordelen en risico’s van cryptocurrencies te bestuderen.

Het IMF-rapport over het beperkte gebruik van bitcoin door El Salvador suggereert dat een verantwoorde aanpak van de invoering van cryptocurrencies de risico’s van een wijdverbreid gebruik ervan kan beperken en de potentiële voordelen ervan kan maximaliseren. 

Al zijn er natuurlijk wel nog vraagtekens te zetten bij de daadwerkelijke implementatie in El Salvador. De lokale bevolking lijkt in ieder geval nog weinig van bitcoin te willen weten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie