Roy van Krieken Roy van Krieken
05/11/2022 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/11/2022 20:00

De ‘Bitcoin revolutie’ in El Salvador lijkt enorm te falen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De ‘Bitcoin revolutie’ in El Salvador lijkt enorm te falen

Foto: Filippo Ronca Cavalcanti/Shuttstock

Vorig jaar schreef het Midden-Amerikaanse land El Salvador geschiedenis door het eerste land ter wereld te worden waar bitcoin (BTC) werd verheven tot wettig betaalmiddel en hiermee op dezelfde voet kwam te staan als de Amerikaanse dollar. Daarnaast investeerde het land vele miljoenen in bitcoin voor in de schatkist. Door de dalende koersen staat het ambitieuze experiment echter op losse schroeven.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin in El Salvador

De president van het land, Nayib Bukele, nam een grote gok en hij verenigde de welvaart van zijn land met de koers van bitcoin. Vooralsnog lijkt deze gok zich nog niet te hebben uitbetaald. De koers van BTC staat diep onder water, en zodoende is de investering van het land in de cryptocurrency ook nog niet lucratief gebleken.

Niet alleen investeerde Bukele belastinggeld in bitcoin, ook probeerde hij met man en macht de bevolking van El Salvador te overtuigen om bitcoin in het dagelijks leven te gebruiken. Hij kwam met een eigen Chivo wallet en overal in het land werden bitcoin-betaalautomaten geïnstalleerd.

Chivo wallet nauwelijks gebruikt

We zijn nu iets meer dan een jaar verder, maar van vergaande adoptie van bitcoin door de bevolking van het Midden-Amerikaanse land is totaal geen sprake. De betaalautomaten worden nauwelijks gebruikt en worden zelfs door soldaten bewaakt wegens de angst voor vandalisme, meldt Bloomberg

Toen de Chivo app werd gelanceerd voor gebruikers waren de eerste signalen positief. Binnen korte tijd hadden 6,5 miljoen mensen, bijna de helft van de bevolking van El Salvador, zich al geregistreerd. Al snel bleek de app echter nauwelijks te werken en vandaag de dag laten de meeste Salvadorianen de app links liggen. 

Hoewel mensen met Chivo betalingen naar en vanuit het buitenland kunnen doen tegen extreem lage transactiekosten, is slechts 2% van alle remittances afkomstig van de Chivo app in 2022. Een onderzoek dat door een Amerikaans bureau werd uitgevoerd concludeerde dat de bevolking van El Salvador simpelweg geen interesse heeft in het versturen en ontvangen van cryptogeld. 

Eerder was al in het bitcoin nieuws te lezen dat maar liefst 77% van alle inwoners van El Salvador de bitcoin-strategie van de overheid een totale mislukking vond.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie