Simon Bosch Simon Bosch
22/10/2022 09:54 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2023 10:26

Craig Wright verliest rechtszaak: hij is niet Bitcoin uitvinder Satoshi

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Edward Snowden noemt Bitcoin 'bedenker' Craig Wright een fraudeur

Foto: Istvan Csak/Shutterstock

Al sinds het ontstaan van Bitcoin (BTC) gaan er discussies over wie Satoshi Nakamoto is, de mysterieuze uitvinder van de cryptocurrency. Craig Wright beweert al jaren dat hij Satoshi is, maar daar was het grootste deel van de crypto-wereld altijd al zeer sceptisch over. Wederom kon Wright het niet bewijzen en hij heeft daarom de rechtszaak tegen de Fin Magnus Granath, beter bekend als Hodlonaut, verloren.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Craig Wright is niet Satoshi

Hodlonaut maakt er weinig woorden aan vuil: “Ik heb gewonnen. Welkom bij rechtspraak.” Voorstanders van Wright hadden gehoopt dat hij ditmaal eindelijk zou bewijzen dat hij daadwerkelijk de uitvinden van Bitcoin is, maar dat bleef natuurlijk uit. “De rechtbank is van mening dat [Hodlonaut] voldoende feitelijke gronden had om te beweren dat Wright had gelogen en bedrogen in zijn poging om te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is.”

In principe kan de echte Satoshi gemakkelijk zijn identiteit bewijzen; hij zou immers de cryptografische sleutels en daarmee toegang tot Satoshi’s wallets moeten hebben.

Hodlonaut vond dit in 2019 al onzin, zo blijkt uit een document van de Finse rechtbank waar Wright is aangeklaagd. Hij haalde hard uit naar de Australische programmeur en noemde hem ‘een erg trieste scammer, duidelijk mentaal ziek’.

Wright was nog steeds niet bereid om met harde feiten te bewijzen dat hij Satoshi is, bijvoorbeeld door aan te tonen dat hij de private keys van Satoshi heeft. Afgelopen donderdag is de zaak afgerond.

Advertentie

Hodlonaut kreeg veel steun

I verwachtte al dat ik zou winnen, omdat de waarheid zo duidelijk aan mijn zijde was,” verklaarde de Finse programmeur aan Decrypt. “Ik ben blij dat de rechter dat ook zo zag.”

Hodlonaut kreeg veel steun uit de community. Zo was de site DefendingBTC gewijd aan zijn strijd tegen Wright. Bijna 2.700 individuen hebben meer dan 71 BTC en 74.000 dollar gedoneerd om de juridische kosten te dekken. Ook andere bekende mensen in de industrie geloven niet dat Wright Satoshi is, waaronder Bitcoiner Gavin Andresen en Binance-topman Changpeng Zhao (CZ).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie