Simon Bosch Simon Bosch
22/10/2022 09:54 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2023 10:26

Craig Wright verliest rechtszaak: hij is niet Bitcoin uitvinder Satoshi

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Edward Snowden noemt Bitcoin 'bedenker' Craig Wright een fraudeur

Foto: Istvan Csak/Shutterstock

Al sinds het ontstaan van Bitcoin (BTC) gaan er discussies over wie Satoshi Nakamoto is, de mysterieuze uitvinder van de cryptocurrency. Craig Wright beweert al jaren dat hij Satoshi is, maar daar was het grootste deel van de crypto-wereld altijd al zeer sceptisch over. Wederom kon Wright het niet bewijzen en hij heeft daarom de rechtszaak tegen de Fin Magnus Granath, beter bekend als Hodlonaut, verloren.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Craig Wright is niet Satoshi

Hodlonaut maakt er weinig woorden aan vuil: “Ik heb gewonnen. Welkom bij rechtspraak.” Voorstanders van Wright hadden gehoopt dat hij ditmaal eindelijk zou bewijzen dat hij daadwerkelijk de uitvinden van Bitcoin is, maar dat bleef natuurlijk uit. “De rechtbank is van mening dat [Hodlonaut] voldoende feitelijke gronden had om te beweren dat Wright had gelogen en bedrogen in zijn poging om te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is.”

In principe kan de echte Satoshi gemakkelijk zijn identiteit bewijzen; hij zou immers de cryptografische sleutels en daarmee toegang tot Satoshi’s wallets moeten hebben.

Hodlonaut vond dit in 2019 al onzin, zo blijkt uit een document van de Finse rechtbank waar Wright is aangeklaagd. Hij haalde hard uit naar de Australische programmeur en noemde hem ‘een erg trieste scammer, duidelijk mentaal ziek’.

Wright was nog steeds niet bereid om met harde feiten te bewijzen dat hij Satoshi is, bijvoorbeeld door aan te tonen dat hij de private keys van Satoshi heeft. Afgelopen donderdag is de zaak afgerond.

Advertisement

Hodlonaut kreeg veel steun

I verwachtte al dat ik zou winnen, omdat de waarheid zo duidelijk aan mijn zijde was,” verklaarde de Finse programmeur aan Decrypt. “Ik ben blij dat de rechter dat ook zo zag.”

Hodlonaut kreeg veel steun uit de community. Zo was de site DefendingBTC gewijd aan zijn strijd tegen Wright. Bijna 2.700 individuen hebben meer dan 71 BTC en 74.000 dollar gedoneerd om de juridische kosten te dekken. Ook andere bekende mensen in de industrie geloven niet dat Wright Satoshi is, waaronder Bitcoiner Gavin Andresen en Binance-topman Changpeng Zhao (CZ).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement