Roy van Krieken Roy van Krieken
31/12/2022 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/12/2022 13:05

Crypto en belasting in 2023: Dit is waar je op moet letten

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto investeerders opgelet! Dit moet je weten voor je belastingaangifte

Foto: Nat_V / Shutterstock.com

2023 staat voor de deur. Dat betekent niet alleen champagne, vuurwerk en heftige katers de volgende dag. Het betekent ook dat crypto investeerders op moeten letten. Volgens de belastingdienst is 1 januari namelijk de peildatum van iemands vermogen, ook van crypto investeerders. Voor beginners kan het doen van je belastingaangifte als crypto investeerders ietwat omslachtig en onduidelijk zijn. Daarom zal in dit artikel nog een keer kort en krachtig worden besproken waar je in ieder geval goed op moet letten.

Nederlander verkoopt crypto voor droom Rolex die LUNA overleefde
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto belastingaangifte

Je crypto bezittingen moeten bij de belastingdienst, zoals elk ander onderdeel van je vermogen, worden aangegeven. De waarde van deze bezittingen kan, zoals elke crypto belegger het afgelopen jaar ongetwijfeld heeft gemerkt, enorm verschillen van dag tot dag. De belastingdienst kijkt echter enkel naar de waarde van je bezittingen op een bepaald moment. Dat moment is 00:00 op 1 januari. 

Om over een paar maanden niet met de handen in het haar te zitten en het je toekomstige zelf niet te moeilijk te maken, is het daarom verstandig om de waarde van je portfolio op dat moment vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld al door simpelweg een screenshot van je wallets te maken. Op die manier hoef je straks niet terug te gaan zoeken wat ook alweer de waarde van al je crypto’s bij elkaar was op 1 januari, hetgeen een behoorlijke en vervelende klus kan zijn.

Voor meer gedetailleerde informatie over hoe het belastingstelsel van boxen en cryptocurrencies werkt kun je kijken op onze bitcoin belastingaangifte pagina.

Cryptocurrencies zijn onderdeel van je vermogen!

Er zijn ook nog steeds een heleboel crypto investeerders die denken dat het niet verplicht is om crypto’s mee te nemen in je belastingaangifte. Dat is het wel om de eenvoudige reden dat het onderdeel is van je vermogen. Vergeet je bitcoin (BTC) dus niet aan te geven. Het nalaten dit te doen kan in de toekomst voor narigheid zoals boetes leiden.

De blockchain geeft voor sommigen die onder de radar willen blijven bij de belastingdienst een bepaald gevoel van veiligheid en anonimiteit. Waar het een paar jaar geleden wellicht nog mogelijk was om je crypto bezittingen verborgen te houden, is dat vandaag de dag absoluut niet meer het geval. De belastingdienst beschikt over middelen om elke transactie op de blockchain op te sporen. Neem dus geen risico.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie