Erik Juffermans Erik Juffermans
15/01/2024 21:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2024 19:57

Crypto kan volgend tijdperk inluiden voor financiële wereld

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto kan volgend tijdperk inluiden voor financiële wereld

Foto: orhan akkurt

Met de lancering van 11 verschillende bitcoin (BTC) ETF’s lijkt de crypto industrie een nieuw tijdperk te zijn ingegaan. De sector staat namelijk officieel op de radar bij het grote institutionele geld en daarmee lijkt de crypto sector een hoop van de jarenlange ridicule van zich af te hebben geschud. Ook Gabor Gurbacs, adviseur van VanEck, beaamt dit. Hij spreekt zich via X uit over de huidige situatie.

Bitcoin ETF’s in trek, terwijl goud kapitaal verliest
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Kan bitcoin de financiële markten veranderen?

Eerder deze week sprak Larry Fink, de CEO van Blackrock, zich uit over de toekomst van de crypto industrie. Volgens Fink kan blockchain technologie de huidige financiële markten gaan hervormen. Vooral tokenisatie zal een grote invloed gaan hebben, denkt Fink. Zeker niet iedereen is hiervan overtuigd. Maar Gurbacs is het eens met Fink.

“97 procent van de mensen die Larry Fink en zijn opmerkingen over tokenisatie als nieuwe focus uitlachen, begrijpen niet hoe kapot de financiële markten zijn. Het repareren [van de financiële markten] is geen keuze. Het is een kwestie van overleven en concurrentievermogen. Mensen lachten ook om ETF’s. Nu is het een industrie van $9 biljoen,”

Aldus Gurbacs via X. Zoals Fink zegt is de focus aan het verschuiven naar tokenisatie. Maar wat is dit precies? Simpel gezegd is tokenisatie het creëren van een digitale representatie van een asset op de blockchain. Bijvoorbeeld een regulier aandeel waar een digitale versie van wordt gemaakt die verhandeld kan worden op de blockchain. Voordelen hiervan zijn onder andere een verbeterde transparantie en een hogere transactiesnelheid.

De focus verandert

Waar voorheen de focus lag op “blockchain dit, blockchain dat”, aldus Gurbacs, gaat het inmiddels over hoe crypto de huidige financiële markten kan vernieuwen en hervormen. 

“Mensen hebben zich tientallen jaren niet afgevraagd hoe financiële markten eruit zouden moeten zien.”

En hij heeft volgens velen een punt. Het uitvoeren van een simpele aandelentransactie op de huidige traditionele financiële markten kost namelijk twee werkdagen. Onmiddellijke uitvoering van transacties, 24 uur per dag en zeven dagen in de week, is een van de voordelen die crypto technologie huidige financiële markten zou kunnen bieden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie