Ivo Melchers Ivo Melchers
14/01/2024 20:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2024 20:08

Crypto Rewind: Bitcoin schrijft geschiedenis met komst ETF’s

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto rewind: Bitcoin schrijft geschiedenis met komst ETF’s

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

De zondagavond nodigt uit tot een terugblik van deze bijzondere week voor de crypto-industrie. Het was er een om nooit meer te vergeten: de gewilde bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF) hebben deze week namelijk zijn intrede gemaakt tot de Amerikaanse beurzen. In dit overzicht zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week op een rijtje.

Crypto ontbijt: ‘Crypto koning’ in hoger beroep, bitcoin-ETF nieuws & meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s nepnieuws

Menig crypto-investeerder begon met een enorme lading vertrouwen aan deze belangrijke week. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) moest namelijk hoe dan ook uiterlijk woensdag met een definitief besluit komen voor de gezamenlijke Bitcoin ETF aanvraag van ARK Invest en 21Shares.

Op dinsdagavond kondigde de SEC via het sociale mediaplatform X een massa-goedkeuring aan voor bitcoin ETF’s. Het nieuws liet de BTC koers exploderen tot een kortstondige piek van 48.000 dollar, gevolgd door een correctie die de koers onder de 45.000 dollar bracht. Vervolgens werd bekend dat het X-account van de toezichthouder gehackt bleek te zijn, wat het einde betekende voor het crypto-feestje.

Advertentie

Goedkeuring 11 Bitcoin ETF’s

Een dag later konden de slingers echter alsnog worden opgehangen. Woensdag 10 januari zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop de allereerste spot ETF’s voor Bitcoin, meer dan 10 jaar na de eerste poging, groen licht hebben ontvangen vanuit de SEC.

Maar liefst elf beursfondsen, van onder andere giganten als BlackRock en Fidelity, ontvingen goedkeuring om actief te worden op de Amerikaanse markt.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

ETF lancering: miljarden volume, maar negativiteit heerst

Op donderdag betraden de beursfondsen officieel de beurzen. De debuut dag werd afgesloten op een gecombineerd handelsvolume van 4,6 miljard dollar. Terwijl dit oogt als een weerzinwekkende start, blijkt een groot deel afkomstig te zijn van verkopers van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

GBTC was voorheen een regulier trustfonds en is deze week geconverteerd tot een spot ETF. De verkoop drift van investeerders is grotendeels te wijten aan de relatief hoge vergoeding die Grayscale hanteert.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers in mineur

Dankzij de volgens velen teleurstellende lancering is de bitcoin koers signicant gedaald. Op vrijdag kreeg de bitcoin koers een flinke tik: vanaf zo’n 46.000 dollar zakte de koers tot een dieptepunt van grofweg 41.400 dollar.

Op het moment van schrijven komt de BTC koers uit 42.910 dollar, wat een daling van 2,36 procent markeert sinds de start van deze week.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie