Ivo Melchers Ivo Melchers
17/03/2024 10:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/03/2024 10:35

Crypto Rewind: Groot bitcoin ETF record, Ethereum upgrade en meer

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind: Groot bitcoin ETF record, Ethereum upgrade en meer

Foto: Tada Images/Shutterstock

Er is deze week weer een hoop gebeurd in het crypto-landschap. Zo hebben de bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) een verpletterend record aan kapitaal binnengehaald, is de grote ‘Dencun’ upgrade succesvol gelanceerd op het mainnet van Ethereum (ETH), zet MicroStrategy zijn Bitcoin-strategie in een nóg hogere versnelling en is Craig Wright nu officieel niet Satoshi Nakamoto.

Bitcoin strategie helpt Jörgen aan 150% winst – laag risico, hoog rendement
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF recordinstroom

Op 12 maart verwelkomden de tien beursfondsen voor bitcoin gezamenlijk maar liefst 1,045 miljard dollar aan kapitaal. Het markeert met afstand de hoogste netto-instroom sinds de lancering op 11 januari. Het vorige record, behaald op de 28 februari, stond op 673,4 miljoen dollar.

BlackRock haalde die dag tevens een persoonlijk record met een netto-instroom van 849 miljoen dollar. Ook voor Grayscale was het een opvallende dag. Er stroomde namelijk ‘slechts’ 79 miljoen dollar uit het GBTC fonds. Dit terwijl de dagelijkse uitstroom de laatste tijd iedere dag op honderden miljoenen dollars uitkwam.

Advertentie

Ethereum ‘Dencun’ upgrade live

Op dezelfde dag werd tevens de langverwachte Dencun, voluit de ‘Deneb-cancun’ hard fork geïmplementeerd op het mainnet van Ethereum. Het wordt beschouwd als de belangrijkste netwerkupgrade sinds de merge, waarmee het netwerk de transitie maakte van Proof-of-Work (PoW) naar proof-of-Stake (PoS).

Om 14:55 uur Nederlandse tijd werd Dencun succesvol uitgerold. De grootste verandering die het met zich meebrengt zijn de lagere vergoedingen op Ethereum layer-2 netwerken, mogelijk gemaakt door ‘proto-danksharding’ omwille Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844.

Bitcoin wordt meer waard dan goud, zegt cryptobull Pompliano
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

MicroStrategy koopt nóg meer bitcoins

MicroStrategy, met afstand de grootste beursgenoteerde bitcoin-bezitter, heeft deze week bovendien een grote slag geslagen.

Op de eerste dag van de week maakte Michael Saylor, uitvoerend voorzitter van MicroStrategy, bekend dat het bedrijf zijn bitcoin-schatkist heeft uitgebreid met een nieuwe aankoop van 800 miljoen dollar. Het bedrag werd opgehaald door zogenoemde converteerbare obligaties te verkopen. Dit zijn obligaties die later omgezet kunnen worden in een vooraf bepaald aantal aandelen.

In totaal heeft de Amerikaanse softwareleverancier 12.000 bitcoins aangekocht. Als gevolg heeft het bedrijf nu 205.000 bitcoins op de balans.

Twee dagen later stond het bedrijf wederom centraal in het Bitcoin nieuws. Saylor kondigde namelijk plannen aan nog eens 500 miljoen te werven, met als voornaamste doel nóg meer bitcoins aan te schaffen.

Bitcoin’s marktaandeel op bijzondere piek, altcoins verliezen terrein
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Craig Wright is niet de oprichter van Bitcoin

Tot slot heeft een rechter deze week geconcludeerd dat de Australiër Craigh Wright niet Satoshi Nakamoto, de oprichter van Bitcoin, is.

Al jaren beweert Wright de anonieme stichter van Bitcoin te zijn. De Crypto Open Patent Alliance (COPA), een groep van Bitcoin-ontwikkelaars sleepte Wright voor de rechter en die heeft hen nu gelijk gegeven.

De rechter moet nog met een schriftelijk vonnis komen, maar hij kon snel een conclusie trekken doordat het bewijsmateriaal duidelijk in het nadeel van Wright was.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie