Kevin Schijven Kevin Schijven
16/03/2024 17:56 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/03/2024 15:50

Bitcoin drama eindigt: Wright is niet Satoshi Nakamoto, zegt rechter

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin drama eindigt: Wright is niet Satoshi Nakamoto, zegt rechter

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Craig Wright is de man die jarenlang beweerde niemand minder te zijn dan Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin (BTC).

Dat heeft de Australiër echter nooit bewezen en hij klaagde iedereen aan die zijn beweringen in twijfel trok. Op een gegeven moment had een groep Bitcoin-ontwikkelaars er genoeg van en klaagde juist hem aan.

De rechtszaak komt nu tot een einde en de rechter heeft snel een conclusie kunnen trekken doordat “het bewijs overweldigend was”.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Rechter komt direct met uitspraak tegen Craig Wright

Craig Wright is niet Satoshi Nakamoto en hij heeft niet de whitepaper van Bitcoin geschreven, concludeert de rechter.

Wright werd aangeklaagd door de Crypto Open Patent Alliance (COPA), een groep bestaande uit Bitcoin-ontwikkelaars en Twitter-oprichter Jack Dorsey.

De leden van COPA vonden dat Wright gestopt moest worden omdat zijn rechtszaken ontwikkelaars in de problemen bracht.

“Op basis van zijn oneerlijke claim dat hij Satoshi Nakamoto is, heeft hij rechtszaken aangespannen waarbij hij beweert recht te hebben op honderden miljarden dollars, waaronder tegen vele particulieren,” aldus de COPA advocaat.

Ze hadden er genoeg van en zeiden dat Wright “een enorme campagne van oneerlijkheid en vervalsing” voerde tegen de industrie. Wright werd in de zaak ook beschuldigd van het falsificeren van documenten. Daarvoor werd Wright al in een eerdere rechtszaak veroordeeld.

Advertentie

Wright is niet Satoshi Nakomoto en niet de bedenker van Bitcoin

De rechter moet nog met een schriftelijk vonnis komen, maar hij kon snel een conclusie trekken doordat het bewijs zo overweldigend tegen Wright was.

“Ik zal bepaalde uitspraken doen, waarvan ik overtuigd ben dat ze nuttig en noodzakelijk zijn om recht te doen tussen de partijen.

Ten eerste, dat Dr. Wright niet de auteur is van de Bitcoin whitepaper. Ten tweede, Dr. Wright is niet de persoon die het pseudoniem Satoshi Nakamoto aannam of gebruikte in de periode 2008 tot 2011.

Ten derde, Dr. Wright is niet de persoon die het Bitcoin-systeem heeft gecreëerd. En ten vierde, hij is niet de auteur van de eerste versies van de Bitcoin-software. Eventuele verdere maatregelen zullen in mijn geschreven vonnis worden behandeld,” aldus rechter James Mellor.

COPA eist inmiddels dat Wright nooit meer in enige vorm mag beweren dat hij Satoshi is, maar een dergelijke uitspraak zou ongekend zijn. Het zou betekenen dat hij nooit meer mag zeggen dat hij Satoshi is zonder een boete te krijgen en mogelijk zelfs de gevangenis in te gaan.

Het is nu afwachten wat de rechter zegt in het schriftelijk vonnis waarin hij uitgebreid op alle bewijsstukken en aanklachten in zal gaan. Het is nog onduidelijk wanneer dit zal zijn. Ook is hoger beroep voor Wright nog mogelijk.

Hoewel de uitslag voor veel mensen geen verrassing zal zijn, zullen de fans van Wright ongetwijfeld teleurgesteld zijn. Zij bleven hem jarenlang geloven. Bitcoin sv (BSV), een zogeheten hard fork van bitcoin, wordt door Wright’s aanhang gezien als het echte bitcoin.

Na de uitslag in de rechtszaak maakte de koers van BSV een snelle duik. De koers daalde deze week met zo’n 23%.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie