Simon Bosch Simon Bosch
19/03/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2023 19:01

Crypto Rewind week 11: Bitcoin prijs stijgt door crisis bij banken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Neirfy / Shutterstock.com

Vorige week kwam USDC plotseling in de problemen toen Silicon Valley Bank (SVB) met een bank run kampte. De angst was dat de financiële problemen bij SVB zou leiden tot grootschalige paniek in de bankensector en dat dit crypto zou kunnen benadelen. Maar tot op het moment van schrijven lijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Althans, voor nu.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Federal Reserve grijpt in

Waar crypto het afgelopen jaar daalde terwijl keer op keer hogere inflatiecijfers uitkwamen was nu het tegenovergestelde het geval. Je zou het misschien niet verwachten nu centrale banken wereldwijd de beleidsrentes omhoog gooien om de inflatie tegen te gaan, maar deze week is het inflatiecijfer in zowel de VS als in Europa hoger uitgevallen.

Centrale banken zouden hierdoor kunnen beslissen om de rentes verder op te krikken, maar de Federal Reserve in de VS trapt al wat minder hard op de rem. Door de bankencrisis steekt de Fed namelijk 2 miljard dollar in het Amerikaanse bankensysteem. Alle deposito’s die klanten bij banken hebben zullen worden gedekt met behulp van dit nieuwe programma.

Kort na deze aankondiging op dinsdagavond steeg bitcoin flink. Op het moment van schrijven staat bitcoin (BTC) een ruime 23% hoger dan toen de week begon. Het is de eerste keer sinds de coronapandemie dat de Federal Reserve een nieuw opkoopprogramma begint, tot afgelopen week bleef het instituut erg streng voor financiële markten. De stijging in crypto leek te worden veroorzaakt door de bankencrisis, crypto vormt in theorie namelijk een alternatief voor het huidige financiële systeem.

Advertentie

Bitcoin prijsvoorspellingen weer positief

Waar de afgelopen tijd analisten erg voorzichtig bleven schieten de positieve koersvoorspellingen nu als paddenstoelen uit de grond. Zo denkt Messari-CEO Ryan Selkis dat bitcoin in slechts 12 maanden tijd een prijs van 100.000 dollar gaat bereiken. Op het moment van schrijven staat BTC nog op een ruime 27.000 dollar. Echter valt nog moeilijk te zeggen of we in een nieuwe bullmarkt zijn beland.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie