Timo Bult Timo Bult
24/10/2023 09:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2023 09:13

Crypto traders verliezen 280 miljoen euro na stijging bitcoin koers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto traders verliezen 280 miljoen euro na stijging bitcoin koers

Foto: Cavan-Images/Shutterstock

Bitcoin en veel andere crypto koersen hebben de afgelopen 24 uur mooie stijgingen neergezet. Maar niet voor iedereen is dat feest. De stijging zorgde bij zogenoemde short traders namelijk voor grote verliezen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Honderden miljoenen aan bitcoin liquidaties

Uit data van Coinglass blijkt dat in totaal maar liefst 300 miljoen dollar (280 miljoen euro) aan short-posities zijn geliquideerd over de afgelopen 24 uur. Handelaren die short gaan speculeren dat de koers gaat dalen. Traders met bitcoin short-posities leden het grootste verlies. Daar werden namelijk voor 177 miljoen dollar aan posities gesloten.

De prijs van bitcoin steeg sinds gisteravond met 15% in waarde. Het bereikte hiermee een nieuw jaarlijks hoogtepunt van 35.157 dollar op crypto exchange Coinbase. Op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo is bitcoin op het moment van schrijven 31.777 euro waard.

Liquidaties van crypto en bitcoin short-posities
Heatmap van liquidaties van crypto en bitcoin posities. – Bron: Coinglass.

De koersbeweging van bitcoin volgde na een periode waarin de koers al flink wist te stijgen. De recente stijging zette short traders verder onder druk waarna zij gedwongen werden om hun posities te sluiten.

Short-posities worden geliquideerd zodra een trader niet genoeg geld in zijn of haar account meer heeft. Dit gebeurt automatisch in wat ook wel een margin call genoemd wordt.

Het sluiten van een short-positie heeft een positief effect op de prijs aangezien de onderliggende bitcoin terug moet worden gekocht van de markt. Dit kan een verdere kettingreactie veroorzaken. Zodra de koers verder stijgt moeten nog meer short-posities gesloten worden, wat weer verdere koopdruk op de markt veroorzaakt. Dit heet ook wel een short squeeze.

Advertentie

Bitcoin ETF hoop een van de oorzaken

De recente stijgingen lijken vooral te worden veroorzaakt door euforie omtrent de komst van het eerste Amerikaanse bitcoin spot beursfonds. Zo’n ETF zou voor een enorme toestroom van nieuw geld kunnen zorgen doordat institutionele investeerders de optie krijgen om in bitcoin te investeren.

Consultancyreus Ernst & Young deelde onlangs een inschatting van hoeveel geld er naar de markt zou kunnen stromen zodra het eerste ETF wordt goedgekeurd.

De hoop op de komst van een eerste ETF zorgde ook bij grote investeerders wereldwijd voor optimisme. Uit data van CoinShares bleek dat afgelopen week weer veel geld naar crypto-fondsen is gestroomd.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie