Tim Kamp Tim Kamp
04/01/2024 21:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2024 19:46

Dit is de echte reden dat bitcoin 10% daalde

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dit is de echte reden dat bitcoin 10% daalde

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Op 3 januari 2024 onderging bitcoin (BTC) een plotselinge daling van 10%, wat de cryptowereld verbaasde en investeerders wereldwijd deed fronsen. Diverse factoren lijken deze neerwaartse beweging te hebben veroorzaakt. Volgens het onderzoeksteam van K33 Research is het antwoord eigenlijk vrij simpel.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Matrixport toch niet de boosdoener?

De specifieke reden voor de Bitcoin daling wordt door velen toegeschreven aan het feit dat Matrixport een rapport naar buiten heeft gebracht. Hierin staat de verwachting dat de Securities and Exchange Commission (SEC) de eerste Bitcoin Spot Exchange-Traded Fund (ETF) niet gaat goedkeuren. Dit terwijl het merendeel van de markt al een tijdje lijkt te anticiperen op niets anders dan een massa-goedkeuring, uiterlijk op 10 januari.

Echter geeft Jihan Wu, mede-oprichter van Matrixport, aan dat het rapport hoogstwaarschijnlijk niet verantwoordelijk was voor de crash. “Het is onrealistisch om te geloven dat een rapport van Matrixport de markt, met een omvang van triljoenen dollars, kan laten crashen”, plaatste Wu op X (voorheen Twitter).

“We hebben ook een onverwachte daling gezien in crypto-aandelen gedurende opeenvolgende handelsdagen, terwijl de prijs van Bitcoin stabiel bleef,” voegde Wu eraan toe. “Deze gebeurtenissen, die voorafgaan aan het rapport van Markus Thielen, leken minder impact te hebben en kregen minder aandacht.”

Advertentie

Bitcoin-markt verdampt $560 miljoen

K33 Research Senior Analist Vetle Lunde zei dat de markt simpelweg oververhit en overgeheven was. Hierdoor zou de markt zeer kwetsbaar zijn geworden voor neerwaartse druk.

“De hefboomwerking op de markt was zeer hoog vóór de crash, waarbij longposities de belangrijkste agressor waren, zoals blijkt uit financieringstarieven en premies op futures die stegen naar geannualiseerde tarieven boven de 50%. Dit liet de markt uiterst blootgesteld aan neerwaartse volatiliteit.”

Met de daling van bitcoin werden bijna 560 miljoen dollar aan long-derivaatposities weggevaagd. Dat blijkt uit gegevens van CoinGlass, dat tevens aantoont dat dat het hoogste bedrag aan liquidaties in ten minste drie maanden is. “Het is een typische liquidatiegolf voor longposities,” zei Lunde.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie