Roy van Krieken Roy van Krieken
04/01/2024 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2024 12:34

Crypto markt ziet $100 miljard weggevaagd worden: reden voor paniek?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
crypto-correctie-normaal-paniek

Foto: Shutterstock/LightField Studios

Gisteren verloor de crypto markt abrupt ongeveer $100 miljard binnen 24 uur. Deze dramatische beweging, hoewel alarmerend voor velen, wordt door analisten echter als een normaal en zelfs gezond verschijnsel in de volatiele crypto markten beschouwd. Betekent dat dat er geen reden voor paniek is?

Bitcoin ETF’s zetten markt op zijn kop met recordbrekende prestaties
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto correcties zijn normaal

De totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt kelderde van $1.82 biljoen naar ongeveer $1.71 biljoen, een verlies van zo’n $100 miljard. Dergelijke abrupte correcties worden vaak aangedreven door hoge leverage onder handelaren die in 1 klap worden uitgewist. Technisch analist ‘CrediBULL Crypto’ benadrukte dat de open interest (het aantal leverageposities dat openstaat) voor crypto derivaten nu juist al terugviel naar het basisniveau voordat de daling plaatsvond.

Dat suggereert volgens de analist dat deze correctie niet direct het gevolg was van een oververhitte markt. Dan zouden we veel meer liquidaties moeten zien. Bij een liquidatie wordt de positie van een handelaar automatisch gesloten door de beurs als hij teveel verlies lijdt. Volgens data van Coinglass vonden er $700 miljoen aan liquidaties plaats gisteren. Dat is natuurlijk veel geld, maar geen uitzonderlijk zware ‘liquidatiegolf’.

In plaats daarvan is de recente crash volgens CrediBULL een volledig normale en gezonde marktcorrectie. Niets om over in paniek te raken dus volgens deze crypto analist.

Advertentie

De rol van Bitcoin ETF’s in marktstabiliteit

In afwachting van goedkeuringen voor Bitcoin ETF’s, blijft de markt daarnaast erg hoopvol. Experts kijken uit naar een reeks goedkeuringen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Mocht de SEC echter anders besluiten, dan zal het sentiment waarschijnlijk een klap krijgen. Volgens Matrixport is de kans groot dat de SEC alle ETF-aanvragen zal afkeuren. Of dat inderdaad zo gaat zijn zullen we snel weten.

Terwijl de crypto-gemeenschap zich opmaakt voor mogelijke goedkeuringen, of afwijzingen, van Bitcoin ETF’s, blijft de boodschap duidelijk: volatiliteit is een onlosmakelijk deel van de cryptowereld. Deze correct van gisteren dient als een herinnering aan de risico’s en de kansen die de cryptomarkt biedt, maar was niet bepaald een schokkende gebeurtenis in het grotere plaatje.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders presenteert een spannende quiz over de cryptowereld van 2023. Doe mee op 5 januari om 13:00 uur en maak kans op 5 miljoen Shiba Inu, 20 XRP of andere fantastische crypto-beloningen. Volg ons op Instagram en doe morgen om 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen
Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie