Rico Engelbarts
04/06/2019 14:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2019 14:45

Dit is mogelijk waarom bitcoin (BTC) in korte tijd flink in waarde afnam

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Afgelopen nacht zakte de bitcoin koers hard onderuit. In korte tijd verloor bitcoin ruim $700 in waarde waardoor de marktkapitalisatie van BTC met $13 miljard afnam. Vlak voor deze dip gebeurde er iets interessants, iets wat velen doet geloven dat er sprake is van marktmanipulatie.


Zoals te zien in de tweet van Whale Alert verplaatste een bitcoin whale vlak voor de drop een enorme hoeveelheid bitcoins naar cryptocurrency exchange Coinbase. Een transactie met ruim 25.160 bitcoins, die samen op dat moment een waarde van $213,3 miljoen hadden, werden naar de exchange verplaatst. De verkoop van deze bitcoins heeft er mogelijk voor gezorgd dat de koers flink naar beneden werd gedreven.
Naar verluidt heeft deze whale dezelfde hoeveelheid bitcoins teruggekocht tegen een lagere bitcoin prijs. Door de bitcoins tegen de lagere prijs terug te kopen wist de whale ruim $10 miljoen te besparen. Kortom, er lijkt sprake te zijn van een klassieke vorm van marktmanipulatie zoals we dat wel vaker op de crypto-markt hebben gezien.
Zo claimde Reuters in april, toen de koers binnen een dag met $1.000 steeg, dat deze stijging het gevolg van marktmanipulatie was. Een aantal automatische orders van in totaal 20.000BTC zouden de koers op dat moment hebben opgedreven.
Later, medio mei, gebeurde ongeveer hetzelfde. Een sell order van 2.000 bitcoins zorgde toen juist voor een flinke daling in de koers. Dit zou mogelijk veroorzaakt kunnen zijn door iemand met een short-positie die snel winst wilde pakken. Murad Mamudov van Adaptive Capital zei toen:

Een persoon zou een gigantische shortpositie vanaf ~8200 kunnen hebben gehad, waarna hij de fysieke verkoop op het illiquide Bitstamp gebruikte om de prijs op MEX te laten dalen, de winst op ~6700 te pakken om zo zeer snelle winst te kunnen maken.

Het is dus goed mogelijk dat de dip van afgelopen nacht het resultaat is van een enkele entiteit die mogelijk snel winst wilde maken door de koers snel omlaag te drijven. Dit toont nog maar eens aan dat bitcoin en ook andere cryptocurrencies gevoelig blijven voor dit soort acties.
Heb je gisteren de wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van Crypto Insider David gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie