Kevin Schijven Kevin Schijven
09/02/2022 12:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2022 12:16

€3,1 miljard aan bitcoin geconfisqueerd in grootste inbeslagname ooit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bolsa de Bitcoin Bitfinex devuelve parte de los fondos robados en 2016

Foto: 24K-Production / Shutterstock.com

Wellicht herinner je nog de Bitfinex hack uit 2016. Toen werden maar liefst 120.000 bitcoin (BTC) gestolen van de grote cryptocurrency-exhange. Gisteren kondigde het Amerikaanse Ministerie van Justitie aan dat het grootste deel eindelijk in beslag is genomen.

Het gaat om maar liefst $3,6 miljard (€3,1 miljard) aan gestolen bitcoins. Het is zelfs de grootste financiële inbeslagneming ooit, kondigt het ministerie aan:

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Via Bitcoin blockchain te traceren

Om precies te zijn werden in 2016 119.756 BTC gestolen, destijds ongeveer $72 miljoen waard. De gestolen bitcoins zijn hedendaags meer dan $5,1 miljard waard. De FBI heeft onlangs ongeveer 94.000 BTC in beslag genomen, ter waarde van zo’n $3,6 miljard.

“De arrestaties van vandaag en de grootste financiële inbeslagname ooit van het departement, tonen aan dat cryptocurrency geen veilige haven is voor criminelen. In een vergeefse poging om de digitale anonimiteit te behouden, hebben de verdachten gestolen geld witgewassen via een labyrint van cryptocurrency-transacties. Dankzij het nauwgezette werk van de wetshandhavers heeft de afdeling opnieuw laten zien hoe ze het geld kan en zal volgen, in welke vorm dan ook.”

Aldus procureur-generaal Lisa Monaco. Het incident toont aan dat crypto duidelijk niet geschikt zijn voor dergelijke criminaliteit, aangezien de transacties op de openbare blockchain zijn te volgen. De hackers probeerden allerlei manieren om hun sporen te wissen, waaronder het storten op verschillende beurzen, mixers, het darkweb en chain hopping.

Tom Robinson, hoofdonderzoeker en medeoprichter van Elliptic, meldt dat opsporingsdiensten de hackers konden identificeren doordat het in 2017 een marktplaats op het darkweb ontmantelde. De hackers gebruikten Alphabay als een mixer om sporen te wissen. Echter werd Alphabay in 2017 gesloten door de autoriteiten, die vervolgens toegang hadden tot de interne transactie logboeken.

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen hoe een deel van deze buit werd verplaatst. Onderzoeker David Puell meldt dat dit wellicht het moment was dat de inbeslagneming plaatsvond.

Advertentie

Twee verdachten opgepakt

De enorme inbeslagname gaat gepaard met de arrestatie van twee verdachten: Ilya “Dutch” Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan. De twee zijn al voorgeleid aan de rechter en er hangt hen celstraffen boven het hoofd van maar liefst 25 jaar.

Ondertussen komt naar buiten dat Morgan een rapper was en haar werk maakt momenteel de ronde in de crypto-community. Er wordt veel spot gedreven met haar muziek, maar sommige mensen vragen zich af wie hier echt voor schut staat. Haar slechte muziek of de crypto-wereld?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

LEO token stijgt keihard

Het nieuws zorgt er ook voor dat de koers van UNUS SED LEO (LEO), de exchange token van Bitfinex, een enorme sprong maakt. De koers schoot gisterenavond met maar liefst 64% omhoog in minder dan een uur. De prijs komt momenteel op $7,3 uit waarmee LEO alsnog 50% in de plus staat. Opvallend is dat de koers al flink steeg en 110% in de plus staat ten opzichte van 9 dagen geleden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie