Rico Engelbarts
04/07/2018 13:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/07/2018 13:22

Econoom beweert dat Bitcoin-futures einde maakte aan sterke rally begin 2018

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
econoom_beweert_dat_bitcoin_futures_einde_maakte_aan_sterke_rally_begin_2018

De Federal Reserve (FED) en prominente economen zijn van mening dat de markt voor Bitcoin-futures er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat de markt voor cryptocurrency crashte en de op twee na slechtste correctie uit haar geschiedenis registreerde.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Echte impact van Bitcoin-futures

Yukio Noguchi, een Japanse econoom, beweerde in een recente column dat de abrupte trendverschuiving van een bull markt naar een sterke bear cycle werd veroorzaakt door de lancering van de Bitcoin-futuresmarkt met CBOE en CME in december 2017.
Eind vorig jaar bereikte de crypto-markt haar hoogste punt ooit, met een waarde van $900 miljard. De prijs van Bitcoin (BTC), de meest dominante cryptocurrency op de wereldmarkt, bereikte $20,000 en de prijs van Ether (ETH) bereikte $1.400. Maar in januari begonnen de prijzen sterk te dalen waarbij uiteindelijk binnen een periode van 7 maanden een correctie van 70% werd geregistreerd.
Investeerders zoals Arthur Hayes, CEO van BitMEX, verklaarden dat, omdat de markt voor cryptocurrency nog in de kinderschoenen staat en het met meer dan 300% in een jaar tijd gestegen is, investeerders rekening moeten houden met correcties van 70% tot 80%, omdat die natuurlijk zijn.
Noguchi verklaarde echter dat de correlatie tussen de daling van de prijs van cryptocurrencies en de futures markt niet louter toeval was, maar dat die laatste de belangrijkste factor was voor de correctie in 2018.
Noguchi stelde zelfs dat de markt voor cryptocurrency nooit meer in staat zal zijn om een snelle prijsontwikkeling te zien, vanwege het bestaan van de futuresmarkt:

Omdat het nu mogelijk is om in Bitcoin-futures te handelen, zul je nooit meer zo’n snelle stijging zien.

Meerdere analisten van cryptocurrency hebben uiteenlopende inzichten geboden in de futuresmarkt en de impact ervan op de crypto-sector. Sommige hebben beweerd dat als gevolg van het vaste aantal lang- en kortlopende contracten op de futuresmarkt het niet mogelijk is om een markt te manipuleren die enkele honderden miljarden dollars waard is.
De bewering van Noguchi dat de markt voor cryptocurrency nooit meer een snelle stijging zal meemaken, is gelijk aan de claims van de meerderheid van economen na elke grote correctie die de crypto-markt in 2010, 2014, 2016 en 2018 doormaakte.
Telkens wanneer Bitcoin een correctie van 70% tot 80% had, leefde het weer op tot boven de vorige hoogste waarde ooit. De correctie van 2018 wijkt conceptueel niet af van de correctie van 2014 omdat beide beschouwd kunnen worden als de “bubbel” van detailhandelaren, aangezien institutionele beleggers de cryptomarkt nog niet zijn betreden.

Advertentie

De meer realistische visie van de FED

Hoewel Noguchi zei dat de aanwezigheid van de futures markt ervoor zorgt dat de markt voor cryptocurrency nooit meer snel stijgende bewegingen zal meemaken, verklaarde de FED dat voor nieuwe activaklassen dit gedrag en zulke markttrends normaal zijn. In een paper van de FED staat het volgende:

De snelle aanloop en de daaropvolgende ineenstorting van de prijs, na de introductie van futures, lijkt geen toeval te zijn. Het is eerder consistent met handelsgedrag dat doorgaans gepaard gaat met de introductie van future markten voor assets.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie