Simon Bosch Simon Bosch
05/06/2022 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2022 12:30

El Salvador stelt bitcoin bonds weer uit door berenmarkt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador stelt bitcoin bonds weer uit door berenmarkt

Foto: WEIBEL Christophe/Shutterstock

Het Centraal-Amerikaanse El Salvador werd vorig jaar het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) accepteert als wettelijk geld. Dat was al een grote stap voor de volatiele activa, maar El Salvador heeft nog grootste plannen voor de cryptocurrency. Leningen met bitcoins als onderpand zijn ook onderdeel van het plan, maar nu zijn ze opnieuw uitgesteld.

Amerikaanse overheid een van de grootste bitcoin-holders ter wereld
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Angst voor bitcoin margin calls

Dat schrijft een nieuwssite uit het land op basis van een televisie-interview met de Salvadoraanse Minister van Financiën Según Alejandro Zelaya. Hij legt uit dat El Salvador zijn langverwachte bitcoin obligaties nog niet heeft uitgegeven  vanwege de grote onzekerheid in de markt. “De prijs wordt nog steeds verstoord door de oorlog in Oekraïne, en de aandelenmarkt is ook volatiel,” beargumenteert hij.

Dat de volatiele koersbewegingen El Salvador ervan weerhoudt om op zijn bitcoins te lenen is niet zo vreemd. Bitcoin wordt namelijk gebruikt als onderpand. Zodra Bitcoin tot een bepaalde prijs zou dalen zou van El Salvador worden verwacht dat het bijbetaalt om de lening open te houden. Gebeurt dat niet, dan is het onderpand van de crediteuren. Dat heet een ‘margin call’. Het land wil duidelijk voorkomen dat het zijn tokens onnodig moet verkopen.

Advertentie

Bitcoin obligaties voor tweede keer uitgesteld

El Salvador heeft de leningen aangekondigd als ‘volcano bonds’. El Salvador heeft een aantal vulkanen die kunnen worden gebruikt als geothermische energiebron voor het opwekken van stroom. Dat is natuurlijk nuttig voor Bitcoin-mining. De plannen voor mininglocaties zijn veelbelovend.

Het is de tweede keer dat deze bonds (obligaties) zijn uitgesteld. De eerste keer was in maart. Toen verklaarde dezelfde minister dat de geopolitieke spanningen van het moment de reden was.

De plannen van de overheid van El Salvador worden steeds grootser. Eind vorig jaar kondigde het de bouw van een dierenziekenhuis aan met bitcoin. Even later werden dit 20 ‘Bitcoin-scholen’, maar slechts een paar weken daarna werd het idee van een Bitcoin-stad al geopperd. Het zijn controversiële beslissingen voor een land dat minder welvarend is dan sommige landen in Afrika.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie