Roy van Krieken Roy van Krieken
21/06/2022 15:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/06/2022 15:40

Ethereum oprichter haalt uit naar Stock-to-Flow model

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum oprichter haalt uit naar Stock-to-Flow model

Foto: Oleg Znamenskiy/Shutterstock

De oprichter van het Ethereum (ETH) netwerk, Vitalik Buterin, heeft vandaag hard uitgehaald naar het beroemde model van de Nederlandse analist PlanB waarmee de koers van bitcoin (BTC) voorspeld zou kunnen worden. Dit Stock-to-Flow model geeft volgens Buterin een ‘vals gevoel van zekerheid’ aan investeerders.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin stock-to-Flow ligt onder vuur

In 2019 kwam de Nederlandse investeerder en analist onder de naam PlanB met zijn stock-to-flow model om de koers van bitcoin te kunnen voorspellen. Hij gebruikte hiervoor een formule tussen de voorraad van bitcoin en de productiecapaciteit. In het verleden bleek dit model van PlanB extreem nauwkeurig te zijn.

Ondertussen is het model van PlanB echter deze voorspellende kracht klaarblijkelijk kwijtgeraakt. Het model voorspelde namelijk een bitcoin koers hoger dan $100.000 in 2021, of in ieder geval aan het begin van 2022. We weten vandaag de dag natuurlijk dat de koers vele malen lager staat dan dat.

Advertisement

‘Een vals gevoel van zekerheid’ voor crypto investeerders

Daarom wordt het model van PlanB nu vooral belachelijk gemaakt. Ook Vitalik Buterin heeft geen goed woord over voor het model. Volgens hem zijn financiële modellen, zoals het Stock-to-Flow model, misleidend en kan het zelfs gevaarlijk zijn als mensen dergelijke modellen als waarheid aannemen.

“Stock-to-flow ziet er nu echt niet goed uit. Ik weet dat het onbeleefd is om te glunderen en zo, maar ik denk dat financiële modellen die de mensen een vals gevoel van zekerheid en voorbestemdheid geven dat de cijfers omhoog zullen gaan, schadelijk zijn en alle spot verdienen die zij krijgen.”

PlanB reageert op kritiek

De man achter het inmiddels beruchte model heeft zelf ook gereageerd op de heftige kritiek. Volgens hem is oneerlijk om zijn model zo te bekritiseren, omdat zwaarwegende macro-economische factoren die op dit moment spelen niet meegenomen worden. Dit heeft PlanB naar eigen zeggen ook nooit ontkend.

Volgens PlanB zal ofwel de koers van bitcoin snel een flinke prijs impuls naar boven maken, of zal zijn S2F in de toekomst minder waardevol zijn.

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement