Simon Bosch Simon Bosch
17/05/2022 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2022 15:00

FTX CEO: Bitcoin heeft geen toekomst voor betalingen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Cardano oprichter: FTX ineenstorting was een van de laatste crisissen

Foto: Formatoriginal/Shutterstock

Sam Bankman-Fried, de CEO van cryptocurrency exchange FTX, heeft de afgelopen tijd veel gedurfde opmerkingen gemaakt. Zo vergeleek hij yield farming en decentralized finance (DeFi) met frauduleuze Ponzi-investeringen. Hij nam het onlangs ook op voor de oprichter van het Terra (LUNA) ecosysteem, waar de geklapte terraUSD (UST) stablecoin uit is ontstaan. Nu zegt hij dat betalingen met bitcoin (BTC) geen toekomst hebben.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin heeft een hoog verbruik, schaalt niet goed

Dat schrijft Financial Times, die met de topman gesproken heeft. Bitcoin kan volgens de Chief Executive Officer het wereldwijde betalingsverkeer niet hervormen. Dat komt doordat het energieverbruik van bitcoin te hoog ligt: “Het is geen betalingsnetwerk en het schaalt niet goed,” verklaarde hij.

Doordat het Bitcoin netwerk draait op een  Proof-of-Work (PoW) protocol, liggen het energieverbruik relatief hoog en zorgt het voor relatief hoge transactiekosten. Als meer en meer gebruikers een netwerk gebruiken dat niet sterk schaalt, dan resulteert dat in verloop van tijd in hogere kosten. Momenteel zou het gehele Bitcoin-netwerk evenveel verbruiken als een land als Noorwegen of Argentinië, al is dat afhankelijk van hoe je meet.

Advertentie

Is Proof-of-Stake de oplossing?

Bankman-Fried denkt dat Proof-of-Stake (PoS) de oplossing is. PoS is efficiënter doordat het staking van tokens gebruikt voor het verwerken van transacties. De Ethereum (ETH) gemeenschap werkt al hard aan een overstap van PoW naar PoS. “We moeten voorkomen dat we Bitcoins huidige system zo hard opschalen dat we 100 keer zoveel uitgeven aan mining,” vertelde ‘SBF’ aan de Financial Times.

Meerdere groepen zijn van mening dat Bitcoin ook een dergelijke overstap moet maken. Zo hebben Ripple en Greenpeace al verkondigd dat het Bitcoin-netwerk over moet stappen op Proof-of-Stake. De Europese Unie wilde bijna bitcoin-mining volledig verbieden, wat vermoedelijk sowieso had geleid tot een omslag voor Bitcoin. Inmiddels is een dergelijk verbod zowel in de Europese Unie als Noorwegen en New York weer van tafel geveegd.

De FTX topman benadrukt dat hij niet denkt dat Bitcoin compleet de prullenbak in kan. Bitcoin heeft namelijk alsnog een rol als een activa, als commodity en als oppotmiddel.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie