Ivo Melchers Ivo Melchers
14/06/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/06/2023 12:00

Fysieke bitcoin overvallen: moet je je zorgen maken?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Andrew Angelov

Af en toe wordt het crypto nieuws gevuld met grimmige verhalen waarvan je hoopt dat het je nooit zal overkomen. Zo werd vorige maand de eigenaar van een crypto management firm uit Dubai ontvoerd met als doel om een enorm fortuin aan crypto buit te maken. Ook kon je een tijdje terug een verhaal voorbij zien komen over een ´cryptomisdaad´ in ons eigen land. Een man uit Hoorn werd in oktober 2021 namelijk gegijzeld en beroofd voor maar liefst 200 duizend euro aan crypto.

Over de jaren heen zouden er minstens honderd fysieke aanvallen geweest zijn tegen bitcoin (BTC) holders of infrastructuur die BTC-transacties mogelijk maken.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Allereerste BTC aanval

Dit blijkt uit een opgestelde lijst van 12 juni op Github die alle geregistreerde aanvallen op een rijtje heeft gezegd. Jameson Lopp, mede-oprichter en technisch directeur van Bitcoin-beveiligingsbedrijf Casa, is degene die de lijst samen heeft gesteld.

Het is belangrijk om te vermelden dat het aantal in werkelijkheid een stuk hoger zal liggen, aangezien veel aanvallen niet publiekelijk worden gemeld.

Uit de lijst blijkt dat de allereerste geregistreerde bitcoin aanval op 29 december 2014 plaatsvond. Hal Finney, een van de eerste ontwikkelaars die aan het Bitcoin netwerk heeft bijgedragen, was het slachtoffer van deze eerste aanval.

Volgens het verspreide nieuws van die dag was Finney na maanden van online intimidatie ‘’SWATed’’. Bij swatting wordt er een valse noodoproep gedaan bij de hulpdiensten om ze bewust op het verkeerde been te zetten.

Een onbekend persoon eiste 1.000 BTC in ruil voor het niet vrijgeven van zijn persoonlijke gegevens. Finney betaalde niet waardoor het huisadres van de allereerste BTC ontvanger publiekelijk werd gemaakt terwijl hij de politie belde om te zeggen dat Finney zelfmoord wilde plegen. Dit was maanden voordat Finney in augustus 2014 overleed.

Advertisement

Bitcoin ATM ramkraak

Zoals gezegd zijn de aanvallen niet alleen gericht op mensen met een bitcoin fortuin in bezit, maar ook op infrastructuur die BTC-transacties mogelijk maken. Zo kon je recentelijk bijvoorbeeld nog lezen dat een bitcoin geldautomaat in Texas het doelwit was van een ramkraak. Bij een ramkraak van een bitcoin ATM is het uiteraard niet mogelijk om bitcoins buit te maken, maar hoogstwaarschijnlijk zat er wel cash in de machine.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement