Simon Bosch Simon Bosch
12/06/2022 16:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/06/2022 16:20

Gebruik crypto als bitcoin, maar investeer niet, zegt Edward Snowden

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Edward Snowden spreekt op Bitcoin Amsterdam Conference 2023

Foto: Rena Schild/Shutterstock

CoinDesk hield deze week zijn jaarlijkse ‘Consensus’ conferentie voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Ook de bekende klokkenluider en privacy-voorstander Edward Snowden was aanwezig, zij het in digitale vorm. Hij zegt dat hij crypto als bitcoin “gebruikt om te gebruiken,” niet om erin te investeren.

Nieuwe Bitcoin-memecoin wordt weggegeven aan Runestone-holders
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Snowden anders dan crypto investeerders

Snowden is de bekende klokkenluider die feiten over massa-surveillance boven tafel heeft gebracht. Hij moedigt mensen over het algemeen niet aan om geld in cryptomunten te investeren, en hij benadrukt dat dit hem onderscheidt van andere mensen in de crypto-gemeenschap.

Snowden ziet crypto meer als een tool voor waardeoverdracht in de toekomst dan een investeringsmiddel. Hij vertelt dat hij in 2013 zijn servers heeft betaald in bitcoins. De servers gebruikte hij om de geheime informatie over massa-surveillance van de NSA door te spelen aan journalisten, zonder dat hij zijn identiteit meteen prijsgaf.

Advertentie

Fan van privacy crypto

Het is een enigszins een opvallende opmerking van één van de meest uitgesproken en controversiële klokkenluiders ter wereld komt.

Langzamerhand komen mensen erachter dat crypto als bitcoin niet bepaald anoniem zijn en dat transacties door de autoriteiten te traceren zijn. De blockchain-netwerken zijn vaak volledige openbaar.

Organisaties als de FBI konden daarom in veel gevallen gestolen crypto snel terugvinden, zoals het losgeld die de hacker eiste van de Colonial Pipeline vorig jaar. Overheden hebben daardoor al enorme hoeveelheden illegaal verkregen cryptocurrencies in beslag genomen, die ze zo nu en dan veilen.

De klokkenluider is daarom kritisch geworden over bitcoin en is vooral fan van zogeheten privacy coins als monero (XMR) en zcash (ZEC). Die netwerken versleutelen transacties op een manier waardoor ze veel moeilijker te traceren zijn. Onlangs kwam naar buiten dat Snowden de zesde anonieme oprichter is van Zcash.

Wel is de metadata te traceren. “Zie het als een busje met zwarte ramen op de snelweg,” zegt Snowden. “Je kunt niet zien wie er in zit, maar wel waar hij vandaan kwam, waar hij naartoe ging en hoe lang de rit duurde. We moeten ervoor zorgen dat niemand de metadata kan observeren.”

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie