Kevin Schijven Kevin Schijven
28/04/2022 12:32 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2022 12:32

Edward Snowden was zesde anonieme oprichter van Zcash crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Edward Snowden was zesde anonieme oprichter van Zcash crypto

Foto: Sorbis / Shutterstock.com

Edward Snowden, de bekende Amerikaanse klokkenluider, had blijkbaar een grote en geheime rol in de ontwikkeling van zcash (ZEC), een populaire privacy cryptocurrency. Dat blijkt uit een nieuwe video van ZCash Media.

VeChain en UFC lanceren unieke ‘getokeniseerde handschoenen’
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Zcash, een privacy coin met merkwaardige ontstaan

De meeste crypto, waaronder bitcoin (BTC), zijn transparante netwerken waarmee iedereen transacties kan volgen. Zcash is daarentegen gericht op het behoud van privacy. Door middel van zogeheten zero-knowledge proofs kunnen transacties verborgen worden.

Om Zcash te beschermen, werd de zogenaamde private key of sleutel tot het netwerk, opgesplitst en verdeeld onder zes personen. Als iemand namelijk toegang had tot deze key, konden ze het netwerk vervalsen. Zodra een van deze zes personen zijn deel van de key vernietigt, is het netwerk veilig.

Deze zes kenden niet elkaars identiteit en organiseerden samen de “The Ceremony.” Bitcoin ontwikkelaar Peter Todd was een van deze zes oprichters. Hij vertelt in de video hoe hij destijds een nieuwe computer kocht, in een zogeheten Faraday kooi plaatste, gewikkeld in aluminium folie, en naar de woestijn reed. Dat deed hij om ervoor te zorgen dat de lancering van het netwerk uit het zicht van de National Security Agency zou blijven en was mogelijk een tip van Snowden.

Advertentie

Snowden is de zesde anonieme oprichter

Nu komt voor het eerst de identiteit van de zesde persoon naar buiten; Snowden dus. Hij gebruikte destijds de schuilnaam John Dobbertin. Snowden woont sinds 2013 in Rusland. Hij vroeg toen asiel aan nadat hij door de Federal Bureau of Investigation (FBI) werd beschuldigd van spionage. Snowden had geheime documenten gelekt van de National Security Agency (NSA). Uit deze documenten bleek dat de NSA massaal en illegaal toezicht hield op het internet.

Dat de klokkenluider betrokken is met Zcash is eigenlijk geen grote verrassing. Hij was namelijk al vaker kritisch over het gebrek aan privacy met bitcoin (BTC). Snowden gaf onlangs toestemming aan medeoprichter Zooko Wilcox om zijn betrokkenheid met ZCash openbaar te maken. Snowden zegt:

“Ik zag dat aan [ZCash] werd gewerkt door een aantal vertrouwde academische cryptografen en ik vond het een heel interessant project. Zolang het duidelijk is dat ik nooit werd betaald en geen aandeel had, en gewoon een zaak van algemeen belang was, denk ik dat je mensen het kunt vertellen.

Bitcoin is een openbaar grootboek. Het probleem daarmee is dat je geen echte vrije handel kunt hebben, tenzij je privéhandel hebt. En je kunt geen vrije samenleving hebben zonder vrije handel.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie