Kevin Schijven Kevin Schijven
19/10/2021 14:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/10/2021 14:34

Grayscale dient officieel aanvraag in om grootste bitcoin (BTC) fonds ter wereld te transformeren naar ETF

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grayscale dient officieel aanvraag in om grootste bitcoin (BTC) fonds ter wereld te transformeren naar ETF

Foto: 24K-Production/Shutterstock

Grayscale Investments, de grote Amerikaanse cryptocurrency vermogensbeheerder, heeft eindelijk zijn aanvraag voor een bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dat kondigt het bedrijf op 19 oktober aan.

Grayscale wil zijn populaire bitcoin fonds, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), transformeren naar een beursgenoteerd fonds, oftewel een ETF. Het was al langer bekend dat Grayscale dit van plan was, maar de vermogensbeheerder bleef terughoudend met zijn aanvraag.

Gisteren was nog op Crypto Insiders te lezen dat Jennifer Rosenthal van Grayscale meldde dat het bedrijf een aanvraag zal indienen zodra de SEC een bitcoin futures ETF goedkeurt. Dat is inmiddels gebeurd, de allereerste bitcoin futures ETF in de VS lanceert vandaag nog op de New York Stock Exchange (NYSE). Het gaat om het fonds van ProShares.

De aanvraag van Grayscale werd vervolgens automatisch door NYSE bij de SEC ingediend. De verwachting is dat wellicht een tweede BTC futures ETF nog deze week volgt, namelijk die van Valkyrie. Invesco trok gisteren nog zijn aanvraag in.

Belangrijk om te melden is dat met het het Grayscale fonds om een echte fysieke spot ETF gaat, dat is waar de markt eigenlijk al jaren met smart op wacht. Zo’n fonds zou toegankelijker zijn voor (institutionele) investeerders dan een futures ETF. Tot nu toe heeft de SEC echter alle aanvragen voor spot ETF’s afgekeurd.

Het GBTC fonds lanceerde in 2013 en is verreweg het grootste bitcoin fonds ter wereld met $39,78 miljard aan bitcoin. Dat is ongeveer 3,5% van alle BTC in circulatie. Grayscale beheert daarnaast nog maar liefst 14 andere crypto fondsen, onder andere voor altcoins als ethereum (ETH), chainlink (LINK), filecoin (FIL), litecoin (LTC), stellar (XLM) en meer. Grayscale is van plan om van al deze producten ooit ook ETF’s te maken. In totaal beheert Grayscale momenteel maar liefst $53,5 miljard aan crypto.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie