Thom Derks Thom Derks
17/07/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 18:22

Handelsvolume GBTC naar hoogste niveau van 2023

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El volumen comercial de GBTC alcanzará su nivel más alto en 2023

Het handelsvolume in de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), het grootste bitcoin-fonds ter wereld, staat momenteel op het hoogste niveau van 2023. De stijging in populariteit van GBTC is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de ETF-aanvraag van onder andere BlackRock en een daling in de zogenaamde korting die op GBTC zat.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Welke korting?

Met korting bedoelen we dat de aandelen van GBTC onder de marktwaarde van de bitcoin in het fonds handelen. Op het moment van schrijven beheert GBTC ruim 600.000 bitcoin, die via de aandelen van het fonds te kopen zijn met een ‘korting’ van ongeveer 25 procent.

Het probleem is dat je bij GBTC een behoorlijke managementfee moet betalen en de aandelen in het fonds niet om te zetten zijn in daadwerkelijke bitcoin. Wat dat betreft koop je hiermee een afgezwakte vorm van bitcoin.

Om die reden kan het ook voorkomen dat GBTC met een korting of zelfs met een premium handelt. Er was in de beginfase ook een periode waarin GBTC met een premium van 20-40 procent handelde op de daadwerkelijke koers. Daar is nu echter al een tijdje geen sprake meer van.

Advertentie

Argument voor Spot Bitcoin ETF

Dat vormt ook een solide argument voor de introductie van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Nu is GBTC in feite het enige fonds waarmee beleggers op eenvoudige wijze in bitcoin kunnen investeren. Ware het niet dat ze hiermee dus nog steeds geen toegang hebben tot een product dat de daadwerkelijke bitcoin koers volgt.

Ook het MicroStrategy van Michael Saylor fungeert als een aandeel waarmee je indirect in bitcoin kunt investeren. Voor de markt zou het echter beter zijn om een daadwerkelijke Spot Bitcoin ETF te hebben.

Dan zou de koers immers ook gelijklopen met die van bitcoin en wat dat betreft zou een Spot Bitcoin ETF investeerders meer bescherming bieden dan de huidige opties.

Het dagelijkse volume in GBTC is de afgelopen weken in ieder geval behoorlijk opgeklommen. Mogelijk door de hoop dat GBTC op termijn ook in een Spot Bitcoin ETF omgezet kan worden, waarna de waarde van de aandelen weer gelijk zouden lopen met de bitcoin koers.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie