Erik Juffermans Erik Juffermans
11/01/2024 16:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/01/2024 14:57

Iconische Bitcoin tweet viert vandaag 15-jarig jubileum

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Iconische Bitcoin tweet viert vandaag 15-jarig jubileum

Foto: XanderSt/Shutterstock

Vandaag is een heel bijzondere dag. Ja, de bitcoin (BTC) ETF’s zijn eindelijk goedgekeurd. Maar ook om een andere reden is 11 januari heel speciaal. Vandaag is het namelijk precies 15 jaar geleden dat Hal Finney een historische boodschap de wereld in tweette. Op 11 januari 2009 tweette hij namelijk: “Running Bitcoin”, het eerste teken van leven van iets wat zou uitgroeien tot astronomische proporties.

MicroStrategy bereikt nieuwe mijlpaal dankzij hoge bitcoin koers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De Bitcoin pionier

Wie is Hal Finney precies? Hij werkte samen met de mythische Satoshi Nakamoto in de ontwikkeling van Bitcoin. In 2004 ontwikkelde de software ontwikkelaar al een eerste vorm van een proof-of-work blockchain, en vijf jaar later, in 2009, draaide hij voor het eerst het Bitcoin programma. Op 11 januari 2009 tweette hij: “Running Bitcoin”.

Ook was Finney de ontvanger van de allereerste bitcoin transactie. Op 12 januari 2009, een dag na de legendarische tweet, verstuurde Satoshi Nakamoto namelijk 10 BTC naar Finney. Deze allereerste transactie was de bevestiging dat bitcoin gebruikt kon worden om transacties te verwerken, en het was het begin van het Bitcoin en crypto verhaal.

Bitcoin is heel ver gekomen sinds die historische dag in januari 2009. Helaas heeft Finney nooit kunnen meemaken hoe ver zijn en Satoshi’s creatie werkelijk zou komen. Hij werd namelijk in 2009 gediagnosticeerd met de spierziekte ALS, en op 28 augustus 2014 overleed hij op 58-jarige leeftijd aan de aandoening.

Wie is Satoshi?

De crypto wereld heeft letterlijk alles te danken aan de inzet van Hal Finney en Satoshi Nakamoto. Zoals de lezer waarschijnlijk weet is de ware identiteit van Satoshi Nakamoto nog altijd een raadsel. In een van zijn laatste berichten op een Bitcoin-forum meende Finney dat de identiteit van Satoshi ook voor hem een raadsel was.

Was Finney echter stiekem Satoshi? Het is een vraag waar we helaas nooit een antwoord op zullen krijgen. Wel is zeker dat Finney een pionier en visionair was. Hij geloofde dat Bitcoin de wereld kon veranderen, en met de goedkeuring van de bitcoin ETF’s lijkt het erop dat Finney gelijk had.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie