Ivo Melchers Ivo Melchers
28/04/2023 17:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2023 17:00

Is deze Bitcoin ontwikkelaar wellicht Satoshi Nakamoto?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Leeft Bitcoin oprichter Satoshi nog? Twitter-account deelt bericht

Foto: Szabolcs Magyar/Shutterstock

Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van Bitcoin (BTC), is voor velen het grootste boegbeeld van de gehele crypto-industrie. Op 31 oktober 2008 werd Bitcoin voor het eerst geïntroduceerd met de publicatie van de negen pagina’s lange whitepaper. Sinds 3 januari 2009 is het gedecentraliseerde netwerk al operationeel en heeft het tot op de dag van vandaag een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Ondanks de roem die Satoshi Nakamoto hiermee zou kunnen krijgen, is de identiteit achter het brein van de allereerste crypto nog altijd een groot mysterie.

Eerder deze week verscheen in het Bitcoin nieuws dat de Bitcoin-bedenker 12 jaar geleden voor het laatst iets van zich liet horen. Hij schreef onder andere dat hij zijn handen van het project af had gehaald.

Gelijktijdig met deze verdwijning liet een voormalig hoofdontwikkelaar van Bitcoin, Gavin Andresen, in een post op het Bitcoin Talk forum weten dat hij van plan was om een presentatie te geven over Bitcoin op het hoofdkwartier van de Central Intelligence Agency (CIA), oftewel de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten.

Is dit toeval of zou dit wellicht iets met elkaar te maken kunnen hebben?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin presentatie in 2011

Volgens het toenmalige bericht van Andresen had hij verwacht dat zijn bezoek zou leiden tot complottheorieën, en daarom wilde hij ‘’het naar buiten brengen’’. Zoals hij destijds zei, was dit een goede gelegenheid om de voordelen te bespreken van Bitcoin, waarvan hij dacht dat het zou aansluiten bij de doelstellingen van de regering:

‘’Ik denk dat de doelen van dit project zijn om een betere valuta te creëren, een concurrerender en efficiënter internationaal betalingssysteem te creëren en mensen meer directe controle over hun financiën te geven. En ik denk niet dat een van doelen onverenigbaar is met de doelen van de overheid.’’

Advertentie

Verdwijning Satoshi Nakamoto

Sinds 2011 heeft Satoshi geen uitspraken of opmerkingen in het openbaar meer gedaan, tenzij je Craig Wright gelooft, een Australische computerwetenschapper die lang heeft geclaimd dat hij degene is die zich achter het pseudoniem schuilhoudt. In december kon je echter lezen dat hij is gestopt met het overtuigen van anderen dat hij Satoshi zou zijn.

Interessant is dat Andresen in mei 2016 zijn commit-toegang tot Bitcoin Core op Github verloor nadat hij in het openbaar de beweringen van Wright steunde. Later uitte hij echter zijn spijt over zijn betrokkenheid en zei hij dat hij ‘’een fout had gemaakt om Wright te vertrouwen’’.

Het mysterie achter de identiteit van de Bitcoin-bedenker is allesbehalve gemakkelijk te ontrafelen, aangezien er weinig informatie is vrijgegeven door Satoshi. Het speculeren blijft een populair tijdverdrijf voor velen en vele namen zullen hoogstwaarschijnlijk nog genoemd gaan worden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie