Simon Bosch Simon Bosch
15/11/2022 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2022 18:30

JPMorgan: Bitcoin kan dalen tot $13.000 door FTX-crash

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
JPMorgan: Bitcoin kan dalen tot $13.000 door FTX-crash

Foto: Konektus Photo / Shutterstock.com

Het faillissement van FTX heeft een grote bres geslagen in de crypto-industrie. JP Morgan denkt dat zowel de productiekosten als de bitcoin prijs door alle problemen nog hard kan dalen.

Crypto ontbijt: Slechtste Bitcoin ETF dag & geen hoop op Ethereum ETF
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Prijs en productiekosten kunnen nog dalen

De investeringsbank schat de bodem op 13.000 Amerikaanse dollar, schrijft Bloomberg. De zakenkrant sprak met JP Morgan-strateeg Nikolaos Panigirtzoglou. Hij benadrukt dat de relatie tussen de prijs van bitcoin (BTC) en de productiekosten erg belangrijk is. Dit verschil is een stuk kleiner geworden, maar helemaal verdwenen is het prijsverschil nog niet.

Momenteel zouden de gemiddelde productiekosten rond de 15.000 Amerikaanse dollar liggen, maar door de toestand in de markt zouden deze kunnen dalen tot 13.000 dollar. De bitcoin-prijs ligt momenteel rond de 16.000 dollar, en hebben dus in theorie bijna de grens van de productiekosten bereikt. Toch is een daling tot 13.000 USD nog zo’n 20%.

JP Morgan schat dat zo’n crash de marktwaarde van alle cryptocurrencies bij elkaar naar grofweg 650 miljard dollar zal brengen. Bijna niets dus, als je je bedenkt dat die een jaar geleden nog rond de 3 biljoen hing. Op het moment van schrijven is de markt ongeveer 800 miljard.

De analist van de investeringsbank denkt dat deze situatie erg vergelijkbaar gaat zijn met de crash van het Terra-ecosysteem (LUNA) eerder dit jaar. Ook twijfelt hij er niet over dat investeerders en beleidsmakers door het faillissement van FTX meer druk zullen leggen op crypto-bedrijven. Zij zullen volgens Panigirtzoglou bedrijven dwingen om de activa van klanten veilig te houden.

Advertentie

Bitcoin nog steeds de toekomst

Wat de prijs zal doen kan alleen de toekomst uitwijzen. Sommige mensen zijn nog steeds van mening dat crypto’s zoals bitcoin de toekomst zijn. Rich Dad Poor Dad-auteur Robert Kiyosaki beschreef onlangs dat fiat-valuta nog steeds het probleem zijn, niet cryptocurrencies. Misschien dalen crypto’s dus momenteel, maar volgens Kiyosaki verandert dit wederom niet waar cryptocurrencies zoals bitcoin voor staan. Elon Musk lijkt het met hem eens te zijn, alhoewel hij benadrukte dat het een lange winter kan worden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie