Thom Derks Thom Derks
12/11/2022 15:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2022 15:05

Analist: “Fiatgeld is de kern van het probleem”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Dmitry Demidko/Shutterstock

Centrale banken hebben de afgelopen tijd behoorlijk wat kritiek over zich heen gekregen, omdat zij schijnbaar eindeloos fiatvaluta bleven printen. Dit heeft uiteraard ondertussen voor grote problemen, zoals torenhoge inflatie, geleid en mensen zijn het vertrouwen in het traditionele financiële stelsel enigszins kwijtgeraakt.

Crypto Rewind: bitcoin zakt na mega transacties, AI crypto-fusie & meer
Crypto Rewind: bitcoin zakt na mega transacties, AI crypto-fusie & meer

De wereld heeft hard geld nodig

Checkmate is een on-chain analist die werkzaam is voor Glassnode en regelmatig interessante informatie over de Bitcoin blockchain deelt. Ditmaal gaat hij in op de kern van het probleem dat in potentie door bitcoin opgelost wordt: fiatgeld. “De wereld heeft hard geld nodig en fiatgeld is de kern van het probleem”, aldus Checkmate.

Volgens de analist zijn er slechts twee mogelijk kandidaten om dat probleem op te lossen: goud en bitcoin. De afgelopen (ongeveer) 100 jaar hebben echter bewezen dat goud niet de capaciteiten heeft om overheden de baas te blijven als de situatie nijpend wordt.

In de jaren 30 van de vorige eeuw vaardigde de toenmalig president van de Verenigde Staten een uitvoerend bevel uit, waarin het privaat-bezit van goud werd verboden. Vanaf dat moment was iedereen in feite verplicht om zijn goud tegen een vaste koers aan de overheid te verkopen.

Later in 1971 is de Verenigde Staten definitief van de goudstandaard afgestapt. Een ander nadeel van goud is dat het lastig is om precies te weten hoeveel er in omloop is. Om die reden is het in theorie mogelijk om op papier een stuk meer goud te verkopen dan er in werkelijkheid is, eigenlijk wat FTX ook met bitcoin heeft gedaan de afgelopen jaren.

Advertentie

Bitcoin als oplossing

Als we het bericht van Checkmate analyseren, dan komt daarin duidelijk naar voren dat hij bitcoin (BTC) als de enige realistische oplossing voor het probleem ziet. “Slechts één van de twee heeft de capaciteit om te teleporteren over het internet, energienetten te versterken, een betaalnetwerk te faciliteren en de emissie van methaangas te verminderen. Dan heb ik het niet over goud”, aldus Checmate.

Hier zet Checkmate heel kort en bondig de krachtige capaciteiten van bitcoin op een rijtje. Het enige wat hij wellicht vergeet, wat ook een belangrijke kwaliteit is die goud niet bezit, is de transparantie van de blockchain.

Op ieder moment kan iedere gebruiker voor zichzelf verifiëren hoeveel bitcoin er momenteel in omloop zijn. Alles is compleet duidelijk. Althans, als je ervoor kiest om je bitcoin in een eigen wallet te bewaren en een node te draaien. Het FTX-schandaal heeft maar weer eens laten zien hoe belangrijk dat is.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie