Kevin Schijven Kevin Schijven
18/02/2022 14:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2022 14:40

JPMorgan onthult blockchain netwerk bestand tegen quantumcomputers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
JPMorgan ziet erg weinig vraag naar crypto voor betalingen

Foto: Bumble Dee/Shutterstock

JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, omarmt steeds meer de wereld van cryptocurrency. Ditmaal onthult de enorme investeringsbank onderzoek naar een zogenaamde Quantum Key Distribution (QKD) blockchain. Dit blockchain-netwerk zou bestand moeten zijn tegen aanvallen met quantum (of kwantum) computers.

Crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) zijn beveiligd met zogenaamde cryptografische algoritmes. Dat maakt het vrijwel onmogelijk voor traditionele computers om de encryptie te breken. Al jaren lang maken mensen zich echter zorgen dat quantumcomputer zo krachtig kunnen worden, dat zij toch door deze encryptie kunnen breken. Onlangs kwam nog een onderzoek van de University of Sussex naar buiten waarin stond dat dit zelfs een realistisch scenario is over 10 jaar.

Daarom voeren langzamerhand steeds meer bedrijven onderzoek uit hoe zij blockchain-netwerken (maar ook andere digitale netwerken) kunnen beschermen tegen potentiele aanvallen met kwantumcomputers. JPMorgan onthult in een persbericht, gepubliceerd op 17 februari, dat ook de bank hieraan werkt, samen met Toshiba en Ciena.

Bitcoin halving over 8 dagen: markt vol spanning en verwachtingen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Quantum Key Distribution?

Een QKD netwerk maakt gebruik van kwantummechanica alsmede cryptografie om twee partijen op een beveiligde manier gegevens uit te laten wisselen. Dat gaat met behulp van een geheime willekeurige sleutel die alleen beide partijen krijgen te zien. Het wordt ook wel quantum cryptografie genoemd.

“Op dit moment is QKD de enige oplossing waarvan wiskundig bewezen is dat deze zich verdedigt tegen een mogelijke op kwantumcomputer gebaseerde aanval, met veiligheidsgaranties gebaseerd op de wetten van de kwantumfysica.”

Aldus het persbericht. Volgens het persbericht heeft JPMorgan samen met Toshiba en Ciena al aangetoond dat het nieuwe QKD netwerk bestand is tegen kwantumcomputeraanvallen in stedelijke gebieden met snelheden van 800 Gbps. Het netwerk zou daarnaast onmiddellijk aanvallers moeten kunnen detecteren.

Onlangs onthulde JPMorgan zich als eerste bank in de ‘metaverse’ door een virtuele lounge te openen in de digitale wereld van Decentraland (MANA).

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie