Ivo Melchers Ivo Melchers
07/11/2023 19:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2023 13:14

Kosten bitcoin transacties nemen uit het niets explosief toe

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kosten bitcoin transacties nemen uit het niets explosief toe

Foto: PixieMe/Shutterstock

De hoge transactiekosten op het Bitcoin (BTC) netwerk zijn weer terug van weggeweest. Op het moment betaal je als gebruiker namelijk de hoogste prijs sinds halverwege juli om een BTC-transactie uit te voeren. Bitcoin Ordinals, de in januari gelanceerde dienst die inscripties op de Bitcoin blockchain mogelijk maakt is, net zoals eerder dit jaar, de belangrijkste reden voor de forse stijging in de transactiekosten.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BTC transactiekosten op nieuwe piek

Uit data van BitInfoCharts blijkt dat de gemiddelde BTC-transactiekosten gisteren de 6 dollar naderde. Om precies te zijn stond het gemiddelde gisteren gelijk aan 5,933 dollar. Op 29 oktober bedroegende gemiddelde kosten echter slechts 1,137 dollar. Dit impliceert een stijging van maar liefst 422 procent in een tijdsbestek van 8 dagen.

Met Ordinals kunnen gegevens rechtstreeks op de blockchain van Bitcoin geplaatst worden. Hiermee kunnen zowel non-fungible tokens (NFT’s) als BRC-20 tokens gecreëerd en verhandeld worden. De vraag hiernaar lijkt nu sterk te zijn gestegen, waardoor er een hevigere concurrentiestrijd is om een plekje in een transactieblok van Bitcoin te bemachtigen.

Dit wordt momenteel dan ook sterk weerspiegeld in de Mempool, een soort wachtrij voor bitcoin-transacties. De Mempool bevat nu namelijk bijna 140.000 onbevestigde transacties, zo laat data van mempool.space zien. Begin oktober daarentegen stonden er nog ongeveer 30.000 transacties in de wacht om opgepikt te worden door een BTC miner.

Uit data van GeniiData blijkt dat er in de afgelopen week bijna 1 miljoen Ordinals inscripties zijn plaatsgevonden op het Bitcoin netwerk.

Omzet bitcoin miners in de lift

Wanneer je als gebruiker BTC wil verzenden over het netwerk, wil je vanzelfsprekend zo min mogelijk extra kosten hiervoor betalen. Voor miners vertalen hogere transactiekosten zich echter naar extra inkomsten. Naast de block reward strijken zij namelijk de betaalde transactiekosten op in ruil voor het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain.

In mei van dit jaar, toen de hype omtrent Ordinals tot een absolute piek steeg, stonden de vergoedingen zelfs nog ongeveer drie keer zo hoog als nu. De stijgende transactiekosten is een terugkerend probleem voor Bitcoin en zorgt iedere keer voor de nodige discussies binnen de gemeenschap.

Het is niet ideaal voor de gebruikers van Bitcoin, maar het drijft tegelijkertijd transacties naar het lightning Network, een schalingsoplossing voor Bitcoin, en het minen wordt bovendien een stuk aantrekkelijker.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie