Roy van Krieken Roy van Krieken
30/04/2023 16:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/04/2023 16:01

Laatste kans: Belastingaangifte 2022 voor crypto beleggers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Laatste kans: Belastingaangifte 2022 voor crypto beleggers

Foto: Robinotof / Shutterstock.com

Vandaag is de laatste dag dat je je belastingaangifte nog in kunt leveren, of uitstel aan kan vragen bij de Belastingdienst. Ook crypto beleggers komen hier helaas niet onderuit. Ben je de deadline van 1 mei per ongeluk vergeten, of heb je bewust gewacht tot het laatste moment? Dat maakt niet uit, er zal deze zondag in ieder geval actie ondernomen moeten worden. In dit artikel leggen we je nog eens kort uit waar je als crypto belegger allemaal op moet letten bij het doen van je aangifte.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nieuwe regels voor 2022

De belastingaangifte voor 2022 ziet er anders uit dan die van de jaren ervoor. De regels wat betreft box 3 belasting zijn namelijk aangepast. Dit is van belang voor elke Nederlander, en zeker crypto beleggers doen er goed aan om op de hoogte te zijn van deze nieuwe regels. Deze nieuwe regels hebben voornamelijk betrekking op de box 3 belasting, ook wel bekend als de vermogensbelasting.

De Belastingdienst heeft bepaald dat in 2022 een fictief haalbaar rendement van 5,53% mogelijk had moeten zijn. De Belastingdienst gaat er dus als het ware vanuit dat elke belegger in 2022 ongeveer dat rendement behaald zou moeten hebben. Over dit fictieve rendement wordt vervolgens 31% belasting betaald. 

Klinkt dit voor jou oneerlijk, aangezien je in 2022 helemaal geen positief rendement hebt behaald door kelderende koersen? Dan ben je niet de enige. Er is veel onenigheid over dit fictieve rendement dat door de Belastingdienst is vastgesteld en enorm veel mensen dienen dan ook hun bezwaar in. Ookal ben je het oneens met de nieuwe regels, is het wel belangrijk dat je vandaag in actie komt. Lever je belastingaangifte in, of vraag uitstel aan. Als je niets doet kun je uiteindelijk beboet worden.

Advertentie

Hoeveel waren je cryptocurrencies waard?

Net als voorgaande jaren moet je bij het doen van je belastingaangifte de waarde van je crypto-portfolio op 1 januari 00:00 aangeven. Gelouterde beleggers zullen mogelijk al een momentopname hebben gemaakt destijds, maar anders is het belangrijk dat je zo nauwkeurig mogelijk probeert te achterhalen wat je cryptocurrencies toen waard waren. 

Gelukkig voor de meeste crypto beleggers was de waarde van bijvoorbeeld ethereum (ETH) en bitcoin (BTC) een stuk lager dan de huidige koers, wat uiteraard voordelig is voor de belasting.

Soms wordt nog gedacht dat je geen belasting hoeft te betalen over je cryptocurrencies die bijvoorbeeld op Bitvavo staan, maar dat klopt niet. Je cryptocurrencies vallen gewoon onder je vermogen in box 3, en daar moet elk jaar netjes belasting over betaald worden. Uiteraard is dat niet leuk, maar het nalaten dit te doen kan je duur komen te staan. De Belastingdienst beschikt namelijk over middelen om transacties op de blockchain op te sporen, en met terugwerkende kracht zou je dan zomaar een forse boete op de mat kunnen krijgen.

Let wel: Over de eerste €50.650 hoeft geen vermogensbelasting betaald te worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie