Thom Derks Thom Derks
08/03/2023 16:05 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2023 16:05

Mt. Gox crediteuren krijgen zeer binnenkort hun bitcoin terug

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Mt. Gox crediteuren krijgen zeer binnenkort hun bitcoin terug

Foto: Primakov / Shutterstock.com

Als je al wat langer meeloopt in de crypto wereld, dan heb je vast weleens van Mt. Gox gehoord. Dit was in de beginjaren van bitcoin de grootste crypto exchange ter wereld, voordat de ellende uitbrak en het in 2014 failliet ging. Met dat faillissement gingen er ongeveer 850.000 bitcoin verloren, waarvan een deel inmiddels weer terecht is en op korte termijn wordt uitgekeerd aan de rechtmatige eigenaren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is Mt. Gox?

Mt. Gox was lange tijd de grootste en ‘meest betrouwbare’ beurs binnen de crypto-wereld. Het platform werd in 2009 opgericht door Jed McCaleb, een Amerikaanse programmeur, en werd overgenomen door de Franse zakenman Mark Karpelès in 2011.

Oorspronkelijk was Mt. Gox opgericht om te fungeren als een online marktplaats voor de handel in Magic: The Gathering-kaarten, maar later stapte het over op bitcoin en enkele andere cryptocurrency’s die er in het begin al bij waren.

Al snel groeide het uit tot een van de belangrijkste bitcoin-beurzen ter wereld. Op het hoogtepunt van zijn populariteit verwerkte het beursplatform in de periode van 2013 – 2014 ongeveer 70 procent van alle bitcoin-transacties.

In februari 2014 kondigde het platform aan dat het ongeveer 850.000 bitcoin was verloren, die op dat moment een waarde droegen van om en nabij de 450 miljoen dollar. Dit veroorzaakte de implosie van de beurs en het faillissement van het bedrijf.

Er werd gespeculeerd dat de bitcoin was gestolen als gevolg van een hack, hoewel sommige rapporten suggereren dat de bitcoin als gevolg van fraude of nalatigheid van Mt. Gox zelf verloren zijn gegaan. Tot op de dag van vandaag wordt het omvallen van Mt. Gox gezien als een van de grootste schandalen uit de geschiedenis van bitcoin.

Advertentie

Tijd om de bitcoin terug te betalen

We zijn nu bijna tien jaar verder, maar voor de gebruikers van het platform is er eindelijk licht aan het einde van de lange en donkere tunnel. Op dit moment hebben de crediteuren van het platform tot 10 maart de tijd om een keuze te maken over hun bitcoin. Ze kunnen ervoor kiezen om meteen een som geld te ontvangen of te wachten op de zogenaamde ‘finale betaling.’

Als ze voor dat laatste kiezen, dan is het dus nog even wachten op het geld. De meeste mensen zullen eieren voor hun geld kiezen en willen hun bitcoin waarschijnlijk zo snel mogelijk ontvangen. Niet alle 850.000 bitcoin zijn overigens teruggevonden, maar het deel dat terug is, is in ieder geval een stuk meer waard dan op het moment dat het verloren ging in 2014. Er wordt daarom gevreesd dat deze investeerder ervoor zullen kiezen om hun BTC gelijk te verkopen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie