Roy van Krieken Roy van Krieken
13/09/2022 08:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/09/2022 08:48

Nee, de Bitcoin ‘halving’ komt niet al in 2023

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Gisteren ontstonden de geruchten dat de langverwachte Bitcoin (BTC) ‘halving’ mogelijk al in 2023 zou kunnen plaatsvinden. Dit zou alles te maken hebben met de hash-rate, ofwel totale rekenkracht, van het netwerk, dat onlangs een nieuw record bereikte. Echter, wat hierbij vergeten wordt is dat het Bitcoin netwerk een automatisch systeem heeft dat voorkomt dat op deze manier het schema voor halvings wordt aangetast.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin halving

De halving is het moment dat de beloningen voor bitcoin miners worden gehalveerd. Op dit moment is die beloning nog 6,25 BTC, maar tijdens de volgende halving zal dit dus worden gehalveerd. Aangezien beloningen aan miners de enige manier is waarop er nieuwe BTC kan ontstaan, betekent de halving dat de uitgifte van nieuwe bitcoins behoorlijk wordt vertraagd. Bitcoin wordt dus nog schaarser.

Nieuwe blocks worden ongeveer elke 10 minuten door miners ontdekt en toegevoegd aan de blockchain van Bitcoin, en de Bitcoin-code schrijft voor dat de beloning voor miners wordt gehalveerd na elke 210.000 ontdekte blocks. Dat gebeurt in de praktijk ongeveer elke vier jaar.

Voorheen werd gedacht dat de volgende halving ergens in 2024 zou gaan plaatsvinden. Immers, je kunt een vrij nauwkeurige schatting maken over hoe lang het gaat duren om 210.000 blocks te verwerken als elk block 10 minuten kost.

https://twitter.com/TheTIEIO/status/1569167646502932480

Doordat de rekenkracht van het Bitcoin netwerk nu een nieuw record heeft bereikt, wordt er door sommigen gesteld dat het minder lang zal gaan duren om die mijlpaal van 210.000 blocks te bereiken, en zodoende de halving in te luiden.

Bitcoin difficulty aanpassingen

Wat hierbij over het hoofd gezien wordt zijn de zogeheten difficulty adjustments van het Bitcoin netwerk. Het netwerk is in staat om er automatisch voor te zorgen dat het ontdekken van een nieuwe block altijd rond de 10 minuten duurt. 

Als de kans bestaat dat dit sneller gaat plaatsvinden, zoals nu het geval is, dan verhoogt het netwerk uit zichzelf de moeilijkheidsgraad van het mining proces, waardoor het toch weer 10 minuten zal duren. Dit zal betekenen dat de halving niet met maanden vervroegd zal worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie