Erik Juffermans Erik Juffermans
07/01/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2023 19:30

Ontwaakt de bitcoin koers in 2023?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los mineros de Bitcoin de Texas sufren una nueva tormenta de nieve

Foto: SIVStockStudio/Shutterstock

Het volume en de volatiliteit voor bitcoin (BTC) liggen momenteel historisch laag. Bitcoin, het moederschip van de crypto industrie lijkt de term crypto winter niet met een korreltje zout te nemen, en is weggezonken in een diepe winterslaap. Kunnen we in 2023 een herrijzenis van bitcoin en de crypto sector verwachten? En zo ja, hoeveel geduld vereist dit?

Bitvavo telt af: Gratis crypto voor alle Nederlanders voor bitcoin halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin winterslaap

Het lage laag volume en de lage volatiliteit zijn over het algemeen geen goed teken voor de bitcoin koers. In het verleden is zo’n apathische koersactiviteit vaak een voorbode van een verdere koersdaling. Wat zeker is, is dat bitcoin momenteel een asset is die investeerders liever niet aanraken.

We zagen het afgelopen jaar een gigantische koersdaling van 76% van de piek van 69 duizend dollar naar het huidige niveau net onder de 17 duizend dollar. Een verdere koersdaling is echter niet uitgesloten en zeker ook niet onwaarschijnlijk. 

Ondanks de kans op een verdere koersdaling, kan er gezegd worden dat de pijn van een prijs capitulatie inmiddels al grotendeels is gevoeld. De echte pijn van een bearmarkt is echter het oeverloze wachten op een ommekeer en ontwaking van de koers. Deze tweede vorm van capitulatie; de time-based capitulation is iets minder besproken, maar desalniettemin erg relevant. 

Geduld in crypto loont?

Het FTX fiasco heeft een hoop liquiditeit uit de crypto sector getrokken, en investeerders staan niet te trappelen om hun kapitaal in een kwetsbare sector te pompen. Het ziet er dus alles behalve rooskleurig uit voor bitcoin op korte termijn. Maar toch is bitcoin binnen de crypto sector de meest liquide asset. Vergeleken met andere financiële markten zoals bijvoorbeeld de S&P500 staat de activiteit echter op een laag pitje.

Desondanks is de huidige zere wond vooral de tijdsduur tot een mogelijke ommekeer en het immense geduld dat dit wachten vereist. Op dit moment wordt het geduld getest van handelaren en hodlers. Een recessie ligt op de loer, en zolang de macro-economische situatie niet verandert, zal de activiteit van bitcoin apathisch blijven. Maar een ding is zeker; geduld in een bearmarkt loont. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie