Timo Bult Timo Bult
22/07/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/07/2022 12:15

Overheid Finland verkoopt 1.889 bitcoins voor Oekraïne

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Overheid Finland verkoopt 1.889 bitcoins voor Oekraïne

Foto: Millenius/Shutterstock

Finland heeft officieel zijn bitcoins (BTC) verkocht. De bitcoins waren in het bezit van het land na inbeslagnames in criminele zaken. De opbrengst van de verkoop komt ten behoeve van de oorlogsinspanningen van Oekraïne.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Finland verkoopt miljoenen euro’s aan bitcoin

In een officiële aankondiging laat de Finse Tulli, dat is de douane, weten dat het in totaal 1889,1 bitcoins heeft verkocht afgelopen zomer. Dit bracht een bedrag van 46,5 miljoen euro op.

Dat is fors minder dan de 73 miljoen euro die de bitcoins waard waren toen het nieuws in april naar buiten kwam. Had de Finse overheid de verkoop nog iets beter getimed dan had de verkoop zeker 120 miljoen euro op kunnen brengen. De 46,5 miljoen euro zal Oekraïne desalniettemin goed van pas komen.

Met het opgebrachte geld zullen humanitaire hulpgoederen worden gekocht voor de Oekraïners die zijn getroffen door de Russische oorlog.

De BTC werd via twee brokers verkocht. De namen van deze bitcoin handelsplatformen zijn niet bekendgemaakt. Wel laat de Finse douane weten dat de twee brokers zijn gekozen middels een concurrerende onderhandelingsprocedure.

Advertentie

Finland heeft nog 90 bitcoins in bezit

Het land heeft nog overwogen de bitcoins direct te doneren, maar deed dit uiteindelijk toch maar niet. In april dit jaar schreef het Finse dagblad Helsingin Sanomat hierover:

“Cryptocurrencies liggen nog altijd gevoelig, omdat ze mogelijk in verband kunnen worden gebracht met misdaad. Het zou voor Finland moeilijk zijn om te controleren dat de bitcoins die het doneert niet in het criminele circuit terechtkomen.”

Na de verkoop van de 1998,1 bitcoins heeft het land in het verre noorden nog 90 bitcoins in zijn wallets staan. Deze crypto moeten echter nog worden vrijgegeven.

De douane laat weten ook nog andere cryptocurrencies in bezit te hebben. Het mag echter nog geen uitspraken doen welke crypto dit zijn en hoeveel. Dat komt omdat deze zaken nog lopen. Mogelijk zijn dit cryptocurrencies als ethereum (ETH).

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie