Erik Juffermans Erik Juffermans
27/09/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2023 11:30

Politici eisen dat Bitcoin ETF “onmiddellijk” goedgekeurd wordt

Nieuws
Politici eisen dat Bitcoin ETF

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

De laatste maanden in crypto land staan in het thema van een mogelijke bitcoin (BTC) beursfonds. De kans lijkt momenteel namelijk groter dan ooit dat er een dergelijk beursfonds, of ETF, komt. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) buigt zich over alle bitcoin-ETF aanvragen. Nu zetten vier Amerikaanse wetgevers de voorzitter van de SEC onder druk.

BNB koers schiet omhoog dankzij nieuwe ‘Launchpool’ crypto

SEC voorzitter onder druk over bitcoin-ETF

In een brief hebben vier afgevaardigden van The House of Financial Services Committee de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, onder druk gezet. Ze verzoeken hem om “onmiddellijk” een bitcoin beursfonds goed te keuren.

“Een gereguleerd bitcoin spot beursfonds zal betere bescherming bieden voor beleggers door toegang tot bitcoin veiliger en transparanter te maken.”

Aldus het verzoek. De brief is ondertekend door vier pro-crypto wetgeveers, waarvan twee Democraten en twee Republikeinen. Dit zijn respectievelijk Wiley Nickel, Ritchie Torres, Tom Emmer en Mike Flood. In de brief die op dinsdag is verstuurd, wordt betoogd dat de SEC moet stoppen met het blokkeren van een bitcoin-ETF. 

In de brief halen ze het recente oordeel van de rechter aan in de rechtszaak tussen de SEC en het investeringsfonds Grayscale. De rechter oordeelde dat de afwijzing van de SEC niet goed genoeg was onderbouwd. Daarom moet de SEC de aanvraag opnieuw beoordelen.

“De positie van de SEC is onverdedigbaar. Op basis van het oordeel van de rechtbank is er geen reden om door te gaan met het afwijzen van zulke [bitcoin ETF] aanvragen op basis van onsamenhangende en discriminerende standaarden.”

Gaat de SEC eindelijk een bitcoin beursfodns goedkeuren?

Aldus de brief. De kans dat Gary Gensler zich daadwerkelijk van de wijs laat brengen is echter zeer klein. Zijn agressieve crypto beleid karakteriseert zich door de volledige onwilligheid om open te staan voor dialoog. De SEC heeft dan ook al meerdere beslissingen voor bitcoin-ETF aanvragen vandaag nog uitgesteld.

De uiteindelijke deadlines vinden plaats begin 2024. Naar verwachting heeft de SEC dan geen gegronde redenen om de ETF aanvragen definitief af te wijzen. Een onmiddellijke goedkeuring van de aanvragen, zoals de brief verzoekt, is echter zeer onwaarschijnlijk.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie