Roy van Krieken Roy van Krieken
22/08/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/08/2023 13:00

Rusland en China overwegen eigen valuta: gevaar voor bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
BRICS-bitcoin-China-rusland-valuta

Foto: Shutterstock/Oleg Elkov

Deze week vindt in Zuid-Afrika het jaarlijkse overleg tussen BRICS plaats. BRICS is een economische alliantie waar onder meer Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika lid van zijn. De laatste paar maanden gaan de geruchten dat BRICS mogelijk een eigen gezamenlijke valuta van de grond willen krijgen, maar hoe realistisch is dit eigenlijk? En wat kunnen de effecten voor bitcoin (BTC) zijn?

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BRICS valuta: Een fantasie of realistisch?

Vorig jaar kondigde Russische president Vladimir Poetin aan dat BRICS er alles aan zou gaan doen om de dominantie van de Amerikaanse dollar te verminderen. Onderdeel van deze strategie was volgens Poetin een nieuwe valuta, die door alle leden van de BRICS-alliantie zou worden gebruikt.

De valuta zou onder meer gedekt worden door goud, hetgeen de Amerikaanse dollar al decennialang niet meer is. En dit is vandaag de dag, terwijl inflatie torenhoog is, een heikel punt voor velen.

Toch wordt er met terughoudendheid naar het plan van BRICS en Poetin gekeken door economen. Is het uberhaupt realistisch om een dergelijk project van de grond te krijgen? De twijfels zijn groot. Voormalig hoofdeconoom bij Goldman Sachs, Jim O’Neill, noemde het plan zelfs belachelijk. Volgens hem is de slagingskans van een ‘BRICS-valuta’ nagenoeg nul:

“Gaan ze een BRICS centrale bank oprichten? Hoe zou je dat doen? Het is bijna gênant,” zei hij.

Advertisement

Dollar-dominantie en bitcoin

Ook macro-econoom Lyn Alden vertelde aan Cointelegraph dat zij gelooft dat het plan gedoemd is te mislukken. Wel is het plan voor een BRICS-valuta volgens Alden onderdeel van een bredere strategische zet: het verminderen van de dollar-dominantie op het wereldtoneel. En dit is volgens Alden wel degelijk mogelijk als de BRICS landen de handen ineen sluiten.

“Deze poging tot de-dollarisering zal waarschijnlijk bijdragen aan een structureel lagere buitenlandse vraag naar Amerikaanse obligaties en als gevolg hogere obligatierendementen.”

Dit laatste is belangrijk voor bitcoin. Immers, zoals we de afgelopen twee jaar ook zagen, is een hoge rente op obligaties niet bepaald goed voor bitcoin. Wat bitcoin betreft kan een door goud gedekte valuta ook voor nieuwe concurrentie zorgen. Bitcoin is immers met name aantrekkelijk vanwege zijn absolute schaarste ten opzichte van fiatmunten. In theorie maakt een door goud gedekte fiatmunt de absolute schaarste van bitcoin minder aantrekkelijk

Een vermindering van de dollar-dominantie zal indirect volgens Alden dus pijn voor bitcoin veroorzaken. Of die vermindering nu komt door de oprichting van een BRICS-valuta, of door andere zaken maakt volgens Alden niet uit.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement