Roy van Krieken Roy van Krieken
22/08/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/08/2023 13:00

Rusland en China overwegen eigen valuta: gevaar voor bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
BRICS-bitcoin-China-rusland-valuta

Foto: Shutterstock/Oleg Elkov

Deze week vindt in Zuid-Afrika het jaarlijkse overleg tussen BRICS plaats. BRICS is een economische alliantie waar onder meer Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika lid van zijn. De laatste paar maanden gaan de geruchten dat BRICS mogelijk een eigen gezamenlijke valuta van de grond willen krijgen, maar hoe realistisch is dit eigenlijk? En wat kunnen de effecten voor bitcoin (BTC) zijn?

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

BRICS valuta: Een fantasie of realistisch?

Vorig jaar kondigde Russische president Vladimir Poetin aan dat BRICS er alles aan zou gaan doen om de dominantie van de Amerikaanse dollar te verminderen. Onderdeel van deze strategie was volgens Poetin een nieuwe valuta, die door alle leden van de BRICS-alliantie zou worden gebruikt.

De valuta zou onder meer gedekt worden door goud, hetgeen de Amerikaanse dollar al decennialang niet meer is. En dit is vandaag de dag, terwijl inflatie torenhoog is, een heikel punt voor velen.

Toch wordt er met terughoudendheid naar het plan van BRICS en Poetin gekeken door economen. Is het uberhaupt realistisch om een dergelijk project van de grond te krijgen? De twijfels zijn groot. Voormalig hoofdeconoom bij Goldman Sachs, Jim O’Neill, noemde het plan zelfs belachelijk. Volgens hem is de slagingskans van een ‘BRICS-valuta’ nagenoeg nul:

“Gaan ze een BRICS centrale bank oprichten? Hoe zou je dat doen? Het is bijna gênant,” zei hij.

Advertentie

Dollar-dominantie en bitcoin

Ook macro-econoom Lyn Alden vertelde aan Cointelegraph dat zij gelooft dat het plan gedoemd is te mislukken. Wel is het plan voor een BRICS-valuta volgens Alden onderdeel van een bredere strategische zet: het verminderen van de dollar-dominantie op het wereldtoneel. En dit is volgens Alden wel degelijk mogelijk als de BRICS landen de handen ineen sluiten.

“Deze poging tot de-dollarisering zal waarschijnlijk bijdragen aan een structureel lagere buitenlandse vraag naar Amerikaanse obligaties en als gevolg hogere obligatierendementen.”

Dit laatste is belangrijk voor bitcoin. Immers, zoals we de afgelopen twee jaar ook zagen, is een hoge rente op obligaties niet bepaald goed voor bitcoin. Wat bitcoin betreft kan een door goud gedekte valuta ook voor nieuwe concurrentie zorgen. Bitcoin is immers met name aantrekkelijk vanwege zijn absolute schaarste ten opzichte van fiatmunten. In theorie maakt een door goud gedekte fiatmunt de absolute schaarste van bitcoin minder aantrekkelijk

Een vermindering van de dollar-dominantie zal indirect volgens Alden dus pijn voor bitcoin veroorzaken. Of die vermindering nu komt door de oprichting van een BRICS-valuta, of door andere zaken maakt volgens Alden niet uit.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie