Ivo Melchers Ivo Melchers
02/06/2023 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/06/2023 16:00

Verborgen schatten: De strijd om Bitcoin bij echtscheidingen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Binance en Coinbase CEO's verliezen miljarden door aanklachten

Foto: Shutterstock/Peyker

‘Crypto scheidingen’ is een term wat voor velen wellicht wat raar in de mond klinkt. Met de groeiende adoptie van de crypto industrie neemt het aantal crypto-bezitters steeds meer toe en dus komt het steeds vaker voor dat digitale activa een belangrijk onderdeel wordt in rechtszaken tijdens scheidingen. Terwijl de meeste crypto investeerders zich wellicht met andere zaken bezighouden, zal het echter een veelvoorkomend scenario worden naarmate meer mensen de wereld van bitcoin (BTC) en andere digitale valuta binnenstappen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto scheidingen

Vorig jaar suggereerde marktonderzoeksbureau GWI dat 10,2 procent van de wereldwijde internetgebruikers in de leeftijd van 16 tot 64 cryptovaluta bezitten. Daarnaast beweert de onafhankelijke gegevens- en statistiekentracker World Population Review dat het aantal echtscheidingen wereldwijd varieert van 0,15 echtscheidingen per 1.000 inwoners in Sri Lanka tot pieken van 5,52 per 1.000 mensen op de Malediven.

Claire Walczak, een senior medewerker van het onafhankelijke advocatenkantoor Lander & Rogers, zegt dat familierechtadvocaten momenteel een toenemend aantal echtscheidingsregelingen met digitale activa zien.

Volgens Walczak volgt de rechtbank, zodat de echtscheidingsprocedure is gestart, een proces om te bepalen hoe het eigendom en financiële zaken zullen worden geregeld. Voor cryptocurrencies wordt hetzelfde proces gehanteerd en dus zijn beide partijen verplicht om alle documenten over hun crypto-bezit openbaar te maken.

Beide partijen hebben het recht om de crypto te behouden als onderdeel van hun totale eigendomsrechten, ongeacht wiens naam het bezit. Als beide partijen de crypto willen behouden en er niet in slagen overeenstemming te bereiken, kunnen rechtbanken rekening houden met factoren zoals wie er heeft betaald voor de crypto en wie de eigenaar is van de wallet.

Crypto kan bovendien worden opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Als er echter geen bindende financiële overeenkomst is, dan zijn factoren als de duur van het huwelijk, financiële en niet-financiële bijdragen gedurende het huwelijk, of een van de partijen de primaire verzorger van eventuele kinderen wordt, relevant bij de verdeling van de activa.

Bitcoin verborgen houden voor ex-partner

Gedurende het echtscheidingsproces is het openbaar maken van het crypto-vermogen voor velen een bittere pil om te slikken. Zo kon je onlangs nog in het Bitcoin nieuws lezen dat een voorraad van maar liefst12 bitcoin verborgen was gehouden tijdens een echtscheidingsprocedure in New York. Aangezien het niet eenvoudig is om een wallet te koppelen aan een bepaalde persoon, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat er vaak een poging wordt gewaagd om bitcoin of andere cryptocurrencies achter te houden.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer manieren waarop forensische onderzoekers verborgen cryptomunten via de blockchain op kunnen sporen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie