Rico Engelbarts
02/10/2018 14:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2018 14:53

Vermogensanalist Kristoffer Inton: Bitcoin (BTC) zal goud om deze redenen nooit vervangen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
vermogensanalist_kristoffer_inton_bitcoin_btc_zal_om_deze_redenen_goud_nooit_vervangen

Vermogensanalist Kristoffer Inton stelt in een bijdrage voor Morningstar Minute dat Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies niet in staat zijn om goud te vervangen als waardevast beleggingsobject.

Met hun snelle prijsstijgingen in 2017 kwamen cryptocurrencies onder de aandacht van zelfs de meest onervaren investeerders. In de groeiende hype werd door sommigen zelfs het idee geopperd dat cryptocurrency op een dag goud zou kunnen vervangen als een van ‘s wereld meest algemeen aanvaarde beleggingsactiva.

Inton zegt dat, mocht Bitcoin in staat geweest zijn om goud te vervangen als belangrijkste oppotmiddel, dit enorme gevolgen zou hebben voor de goudprijzen. Volgens hem heeft 40% van de vraag naar goud betrekking op belegging en zou een verschuiving van investeringen van goud naar cryptocurrency een “seismische schok” zijn.
Om te beoordelen of cryptocurrencies een bedreiging kunnen vormen voor goud maakte Inton een framework dat de levensvatbaarheid van wat voor activaklasse dan ook als een “safe haven” beoordeelt aan de hand van vijf factoren: liquiditeit, functionele doeleinden, schaarste aan aanbod, zekerheid van vraag in de toekomst en duurzaamheid…

Via dit framework concluderen wij dat cryptocurrency goud niet als een safe-haven beleggingscategorie zal kunnen vervangen.

Juist de factoren als liquiditeit en schaarste hebben crypto-bulls doen beweren dat BTC als het “digitale goud” geldt. Ten opzichte van goud wordt Bitcoin met een beperkt aantal van 21 miljoen BTC, waarvan inmiddels al meer dan 80% gemined is, alleen maar schaarser, terwijl er jaarlijks tussen de 2 en 3 duizend ton aan goud gedolven wordt (en schattingen over hoeveel van de totale goudvoorraad op de aarde nog onder de grond ligt, liggen tussen de 20% en 30%). Ook biedt BTC mogelijkheden voor de nadelen van goud, zoals de overdraagbaarheid en het functionele voor betalingen. Eerder dit jaar zei Peter Thiel van Founders Fund het volgende:

Ik ben optimistisch over Bitcoin en neutraal tot sceptisch over bijna alle andere zaken omtrent dit punt; enkele mogelijke uitzonderingen daargelaten. Er zal één digitale equivalent van goud zijn, en dat waar je op in zou zetten zou de grootste zijn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie