Timo Bult Timo Bult
04/01/2020 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2020 07:00

Veroorzaakte de Amerikaanse aanval op Iraanse generaal een stijging van de bitcoin (BTC) koers?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Veroorzaakte de Amerikaanse aanval op Iraanse generaal een stijging van de bitcoin (BTC) koers

Zoals gisteren op Crypto Insiders gelezen kon worden, steeg de bitcoin (BTC) koers plotseling $500 in waarde. Waar de stijging vandaan kwam blijft onduidelijk, een aantal analisten linken de stijging echter aan de aanval op een Iraanse generaal door de Verenigde Staten.
Op vrijdag werd bekend gemaakt dat de Iraanse generaal Qassem Soleimani is gedood. Hij kwam in de Iraakse hoofdstad Baghdad, tijdens een luchtaanval door de Amerikanen om het leven. Intussen heeft Iran gezworen wraak te zullen nemen op de VS.
De aanval is een escalatie van het conflict tussen de VS en Iran. Het maakt de economische situatie in Iran onzeker aangezien er mogelijk een oorlog dreigt uit te breken. Na dergelijke gebeurtenissen is vaker te zien geweest dat bijvoorbeeld de goudprijs toenam.
Goud is namelijk een veilige haven voor beleggers. Zij stoppen liever geld in goud dan in bijvoorbeeld aandelen als gevolg van de dreigende oorlog. Door de toenemende vraag stijgt de goudprijs.
Vaak wordt bitcoin ook als een veilige haven bestempeld. Zo wordt BTC soms het “digitale goud” genoemd. De stijgende BTC koers, vlak na de aanval, zou een bewijs kunnen zijn voor het feit dat BTC inderdaad het digitale goud is. Michael Novogratz van Galaxy Digital is een van de figuren in de crypto-wereld die er zo over denkt:

Goed om te zien dat $btc op wereldwijde onzekerheid reageert #digitalgold


Of de stijging ook daadwerkelijk werd veroorzaakt door Iraniërs die massaal bitcoin kopen lijkt echter onwaarschijnlijk. De analist Matti Greenspan denkt er het volgende over:

De reden voor de stijging van BTC na de aanval is zeker begrijpelijk, maar de Iraanse markt op zich is waarschijnlijk te klein en te langzaam om deze stijging in zijn eentje te hebben veroorzaakt. Waarschijnlijk hebben een of meerdere spelers op de markt aan de zijlijn staan wachten op een goede koopmogelijkheid onder $7.000 per coin, en het lijkt erop dat die kans zichzelf heeft gepresenteerd.

Greenspan stelt daarnaast dat bitcoin normaal gesproken niet reageert op dergelijke gebeurtenissen aangezien het volledig losstaat van alle andere markten. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat de aanval op zichzelf de oorzaak was van de stijging. In een tweet stelt hij daarnaast:


Er staat weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koers analyse van Crypto Insider David online! Mis ‘m niet!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie