Kevin Schijven Kevin Schijven
26/04/2023 08:25 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2023 08:25

Waarom bitcoin weer hard stijgt door nieuwe dreigende bankencrisis

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom bitcoin weer hard stijgt door nieuwe bankencrisis

Foto: Shutterstock/ 3Defokes

Bitcoin (BTC) begon gisterenavond plotseling hard te stijgen nadat nieuws over nieuwe bankproblemen naar buitenkwamen. De markt hield eigenlijk nog rekening met een daling, maar de koers tikte vanochtend een piek van $28.600 aan. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $28.383 op Binance en €25.760 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 4,2% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 16%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $550 miljard en de dominantie op 46,4%. De Fear & Greed Index komt uit op 56 (Greed).

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Valt de volgende grote Amerikaanse bank om?

Zoals vanochtend al op Crypto Insiders was te lezen, begon de stijging van bitcoin kort nadat bekend werd dat First Republic Bank in de problemen zit. Eerder dit jaar kon bitcoin ook al fors stijgen door de bankencrisis in de Verenigde Staten.

Gisteren kwam naar buiten dat klanten van First Republic Bank meer dan $100 miljard uit de bank hadden gehaald, meer dan 40% van het totaal. De steun van $30 miljard, die de banbk eerder dit jaar ontving, lijkt dus niet genoeg te zijn. Hierdoor heeft de bank al aangekodigd van 25% van zijn personeel te ontslaan en zijn de aandelen van FRC met bijna 50% gedaald. Ze staan zelfs 93% in de min dit jaar.

First Republic is al de derde grote Amerikaanse bank die op omvallen staat dit jaar. Het zou zelfs de tweede grootste Amerikaanse bank ooit kunnen zijn die omvalt en is met $233 miljard vermogen in beheer groter dan Silicon Valley Bank.

Advertentie

Minder vertrouwen in renteverhoging van 0,25%

Opvallend is dat we hierdoor gelijk een verschuiving in het sentiment en de verwachtingen zien omtrent de volgende rentverhoging van de Federal Reserve. Gisteren verwachtte nog 90,5% van de markt een verhoging van 0,25%. Dat is inmiddels teruggezakt naar 77%. De Federal Open Market Committee (FOMC) vindt volgende week plaats.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Aandelenmarkten kleuren rood

Gisteren werden nieuwe kwartaalcijfers voor een aantal van de grootste techbedrijven gepubliceerd, waaronder Google en Microsoft. Deze cijfers kwamen hoger dan verwacht uit, maar toch sloten de meeste aandelenmarkten, waaronder de S&P 500, gisteren in het rood. De correlatie tussen BTC en SPX lijkt steeds verder af te nemen.

Ook de bulls waren verrast door de stijging

Zelfs de bulls werden gisteren enigszins verrast door deze beweging omhoog. De markt ging inmiddels al uit van een correctie richting de $25.000 voordat bitcoin weer zou stijgen. Dat schreven ook de oprichters van analysebedrijf Glassnode kort voordat het nieuws over First Republic naar buitenkwam:

Bitcoin investeerders gaan short en miners verkopen

Toch zijn er ook bearish signalen. Analist Decentrader meldt dat de zogeheten open interest aan het stijgen is terwijl de funding rate afneemt. Dat duidt volgens de analist erop dat veel investeerders een daling verwachten en een short positie nemen. Het kan echter ook leiden tot een zogenaamde short squeeze.

Daarnaast meldt analist Ali Martinez dat bitcoin miners maar liefst 6.145 BTC ter waarde van zo’n $172 miljoen de afgelopen dagen hebben verkocht. Ook dat kan weer voor meer verkoopdruk zorgen.

Ook goud stijgt, interesse ligt hoger dan ooit

Niet alleen bitcoin geniet van de bankencrisis, beleggers zijn ook weer hongerig voor goud. De goudprijs is aan het stijgen en komt weer bij de $2.000 per troy ounce aan. Ondertussen meldt de Wall Street Journal dat de zoekterm “Hoe koop je goud” het hoogste niveau ooit heeft bereikt in Google.

Wat het investeren in goud op dit moment nog aantrekkelijker maakt is het feit dat GoldRepublic nieuwe gebruikers een fraai cadeau geeft: 1 gram goud ter waarde van zo’n 56 euro! Als je nu een account aanmaakt bij GoldRepublic en voor 100 euro aan goud, zilver of platinum koopt, ontvang je deze gram goud op je account.

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie