Ivo Melchers Ivo Melchers
13/11/2023 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2023 17:01

Waarom bitcoins maken nu een stuk winstgevender is

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom bitcoins maken nu een stuk winstgevender is

Foto: Aleksandar Malivuk/Shutterstock

Het delven van nieuwe bitcoin (BTC), wat ook wel bitcoin mining wordt genoemd, is momenteel een stuk aantrekkelijker dan voorheen. Met de hoge transactiekosten die nu gelden op het Bitcoin netwerk zien miners aanzienlijk grotere opbrengsten dan gebruikelijk. Sinds mei van dit jaar, toen de Bitcoin-transactiekosten ook op een piek stonden, hebben miners niet meer zoveel geld binnen geharkt met hun werkzaamheden als nu.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Omzet Bitcoin mining stijgt dankzij Ordinals

Vorige week kon je al lezen dat de vergoedingen op het Bitcoin netwerk uit het niets explosief waren gestegen dankzij de verhoogde activiteit van Bitcoin Ordinals, de dienst die het mogelijk maakt om allerlei soorten data toe te voegen aan de kleinste eenheid van BTC (satoshi’s).

Bitcoin miners lossen ingewikkelde wiskundige puzzels op die veel rekenkracht vereisen. Degene die als eerste de oplossing vindt mag een nieuw blok vol transacties toevoegen aan de blockchain en gaat er met een zak vol bitcoins vandoor. Naast de block reward, die iedere vier jaar met de Bitcoin halving wordt gehalveerd, strijken miners ook alle betaalde transactiekosten op.

De hogere transactiekosten leiden dus automatisch tot een hogere omzet voor de miners. Volgens data van TheMinerMag hebben miners deze maand tot nu toe ongeveer 830 BTC aan transactiekosten verzameld, ter waarde van 30,7 miljoen dollar. Het staat gelijk aan 9 procent van de maandelijkse beloning van Bitcoin miners, het hoogste percentage sinds mei. In mei werden de hoge transactiekosten ook veroorzaakt door Ordinals.

Blockchain.com meldt dat alleen al op 10 november de miners 1,3 miljoen dollar verdienden aan transactiekosten. TheMinerMag verwacht dat de maandelijkse inkomsten de op één na hoogste van 2023 kunnen worden, mocht deze trend zich voortzetten.

Advertisement

BTC miners verkopen

Analist Ali Martinez heeft op 10 november in een bericht op X laten weten dat miners in grote mate aan het verkopen zijn sinds de forse prijsstijging van bitcoin die eind oktober in gang werd gezet.

Sinds BTC boven de 34.000 dollar is uitgekomen, hebben miners al meer dan 5.000 BTC op de markt gedumpt. Tegen de huidige BTC koers draagt dit een waarde van ongeveer 175 miljoen dollar.

Crypto-analyseplatform Glassnode bevestigt deze gegevens en rapporteert een merkbare vermindering in de BTC-holdings­ van alle miners tezamen. Het aantal BTC in handen van miners daalde van 1,833 miljoen op 23 oktober naar 1,829 miljoen op 7 november.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement