Roy van Krieken Roy van Krieken
19/05/2024 20:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/05/2024 17:14

Zeldzame Bitcoin gebeurtenis roept vragen over beveiliging op

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin optiehandelaren verwachting BTC op $100.000 tegen september

Foto: Creativan/Shutterstock

De kernfilosofie van het Bitcoin (BTC) netwerk is decentralisatie. Echter, door een opvallende gebeurtenis ontstonden er zorgen vanuit de gemeenschap. Een miningpool wist namelijk zeven blokken op een rij te minen en op die manier een beloning te claimen.

Bitcoin NFT’s bereiken $4 miljard in handelsvolume
Bitcoin NFT’s bereiken $4 miljard in handelsvolume

$1,5 miljoen in 1,5 uur

Antpool was de gelukkige partij. Het is een Chinees bedrijf en een dochteronderneming van Bitmain, ’s werelds grootste producent van Bitcoin mining apparatuur. De zeven blokken, waarin 20.686 transacties werden bevestigd, genereerden meer dan 23 bitcoins aan inkomsten, bestaande uit 1,283 BTC aan transactiekosten en 21,875 BTC aan bloksubsidie. Met de huidige marktwaarde heeft Antpool daarmee maar liefst $1,54 miljoen verdiend.

Foundry USA, de grootste Bitcoin mining pool, wist vervolgens de drie opeenvolgende blokken te minen. Dit resulteerde in een reeks van 10 blokken die door slechts twee bedrijven werden gemijnd, wat uitdagingen vormt als het op decentralisatie en veiligheid van het netwerk aankomt.

In de afgelopen zeven dagen heeft Antpool ongeveer 25% van alle blokken gemined. Alleen Foundry USA wist het bedrijf te overtreffen door 31,12% van de blokken te minen.

Advertentie

Dreiging voor centralisatie

Het gedachtegoed achter het Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme van Bitcoin is dat verschillende entiteiten, die elkaar niet kennen, transacties verifiëren en toevoegen aan de blockchain.

Centralisatie van mining pools kan deze veiligheid echter bedreigen. Het verhoogt de kans op een zogenaamde “chain reorg” (reorganisatie van de keten). Deze reorganisatie kan gebeuren door een opzettelijke aanval door een kwaadwillende partij met voldoende rekenkracht in handen.

Uit de gemeenschap kwam een voorstel om dergelijke centralisatieproblemen in de toekomst te voorkomen. Zo werd er geopperd om ten minste twee uur moeten te wachten op transacties te wachten voordat ze als veilig worden beschouwd. Dit zou de kans op een ketenherorganisatie verkleinen.

Crypto Ontbijt: Bitcoin president herkozen, enorme Ethereum uitstroom & meer
Crypto Ontbijt: Bitcoin president herkozen, enorme Ethereum uitstroom & meer

Miners onder druk

Het Runes protocol zorgde aanvankelijk voor extra inkomsten na de recente bitcoin halving. Na een drastische afname in het gebruik ervan wordt de druk op miners verhoogd. Analisten, zoals Markus Thielen van 10x Research, voorspellen dat miners mogelijk $5 miljard aan BTC zullen verkopen, wat kan leiden tot verdere koersdaling.

Mike Novogratz van het investeringsbedrijf Galaxy Digital verwacht dat bitcoin voorlopig blijft consolideren. Mogelijk voorziet hij zelf een daling tot het prijsniveau van rond de $55.000.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie