Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
16/05/2024 10:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2024 10:07

Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst

Foto: Thomas Hegge/Shutterstock

Bitcoin (BTC) kon gisteren sterk stijgen, maar de koers zit desalniettemin in een wat teleurstellende periode. Sinds de all-time high uit maart, die volgde na een snelle stijging, heeft bitcoin een forse correctie ervaren, gevolgd door een consolidatiefase.

De kans op meer daling is niet uitgesloten. Dit heeft met name te maken met de dalende transactiekosten op het netwerk. Deze daling is direct gerelateerd aan het nieuwe Runes protocol waarmee nieuwe tokens op Bitcoin gemaakt kunnen worden. Dit protocol ervaart na een succesvolle lancering nu een drastische afname in activiteit.

Door de recente bitcoin halving hebben bitcoin miners het al zwaar. De beloning voor mining werd tijdens de halving immers gehalveerd, maar die klap werd opgevangen door het Runes protocol dat voor flinke inkomsten zorgde. Nu deze inkomsten wegvallen, staan miners weer onder druk en dit kan tot een aanzienlijke verkoopdruk leiden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin miners kunnen $5 miljard aan BTC verkopen

Gegevens van blockchain analyseplatform Glassnode tonen dat bitcoin miners meer dan 1,805 miljoen aan BTC in bezit hebben. Met de huidige koers vertegenwoordigt dit een waarde van $111,5 miljard.

Markus Thielen, hoofd van 10x Research, vertelt aan CoinDesk dat hij verwacht dat miners ongeveer $5 miljard aan BTC zullen liquideren in de komende maanden.

Andere gegevens van het platform laten goed het verloop zien in de transactiekosten. Zo steeg na de halving de gemiddelde transactiekosten van bitcoin fors, van 0,0003 BTC naar een piek van 0,00199 BTC, een zesjarig hoogtepunt. Echter waren deze hoge transactiekosten maar van korte duur en zijn ze we weer snel gedaald naar 0,000039 BTC.

Advertentie

Blijft bitcoin voorlopig consolideren?

Hoewel bitcoin gisteren fors steeg, is er vrees dat dat de koers voorlopig in hetzelfde bereik blijft vastzitten. Zo zegt de CEO van Galaxy Digital, Mike Novogratz, dat de bitcoin koers tot een bodem kan zakken van $55.000. Dit zou een daling van meer dan 16% betekenen ten opzichte van de huidige prijs, die op het moment van schrijven op $66.000 uitkomt.

Daarnaast verwacht Novogratz ook dat de munt voorlopig niet boven de $75.000 zal uitkomen. Novogratz beschrijft de huidige fase als een consolidatieperiode die nog maanden kan duren. Voor investeerders biedt dit juist ook kansen om te accumuleren.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie