Roy van Krieken Roy van Krieken
01/04/2022 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2022 19:01

Zijn quantum computers een grote dreiging voor Bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Bartlomiej K. Wroblewski/Shutterstock

Sinds het ontstaan van het Bitcoin (BTC) is er nog nooit een succesvolle hack van het netwerk geweest. Het Bitcoin netwerk wordt om die reden vandaag de dag als een van de veiligste ter wereld gezien. Het lijkt erop dat het simpelweg onmogelijk is om met huidige technologie het netwerk te kraken. Crypto investeerders maken zich echter zorgen dat een bepaalde technologie, die nu nog in de kinderschoenen staat, in de toekomst wel in staat kan zijn om het Bitcoin netwerk binnen te breken: Quantum computers.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Quantum computers

Onlangs werd er een onderzoek gepubliceerd van de University of Sussex dat stelde dat binnen tien jaar quantum computers in staat zullen zijn om het Bitcoin netwerk te kraken. Uiteraard is dit een behoorlijk beangstigend beeld, maar niet iedereen is even overtuigd. Professor Sankar Das Sarma, een natuurkundige aan de University of Maryland, schreef onlangs een stuk waarin hij stelt dat quantum computers ‘overrated’ zijn.

In een opiniestuk voor Technology Review stelt Sarma dat “quantum computing” na “kunstmatige intelligentie” het meest over gehypte modewoord is geworden. Maar ondanks de aanzienlijke investeringen in quantum technologie door grote instellingen als Alphabet, Amazon en Microsoft, is het onwaarschijnlijk dat ze op korte termijn iets bruikbaars zullen kunnen produceren.

Op dit moment bestaan er al quantum computers, maar deze machines zijn niet zo revolutionair als soms wordt gesteld. Het is volgens Sarma zelfs niet eens met zekerheid te zeggen dat quantum computers in de toekomst wel het vermogen zullen hebben om een technologie-revolutie te ontketenen. Sarma stelt dat het onmogelijk is om zinnige voorspellingen te doen over quantum computers.

Dreiging voor bitcoin

De meeste cryptocurrencies gebruiken tegenwoordig public keys als “crypto-adressen” waarnaar elke buitenstaander zijn digitale activa kan sturen. Om een transactie vanaf dat adres te verzenden, moet men echter de private key kennen. Het momenteel onmogelijk om een private key te ontcijferen door enkel de public key van iemand te kennen.

De grote vrees binnen de crypto gemeenschap is dat quantum computers wel deze private keys zouden kunnen kraken zonder al te veel moeite. Op dit moment blijft dit echter niets meer dan speculatie. Als we professor Sarma mogen geloven hoeven Bitcoin investeerders voorlopig niet wakker te liggen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie