Erik Juffermans Erik Juffermans
05/06/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2023 16:30

Cardano oprichter uit zorgen over AI crypto scams

cardano-ada-logo
Cardano nieuws
Elon Musk uit opnieuw zijn zorgen over kunstmatige intelligentie

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Er zijn al de nodige zorgen geuit over artificial intelligence, of kunstmatige intelligentie. Zo is de volledige potentie van AI nog onbekend en mogelijk zelfs gevaarlijk. Ook binnen de crypto industrie heeft AI mogelijk een negatieve invloed. Volgens Cardano (ADA) oprichter Charles Hoskinson wordt AI namelijk inmiddels ook gebruikt door crypto oplichters.

Kan cardano eindelijk knallen? Analisten anticiperen grote stijging
  • cardano-ada-logo
    Cardano nieuws

Crypto scammers gebruiken AI

Hoskinson deelt op 5 juni een screenshot van een mailbericht dat iemand ontving van een scammer. De scammer deed zich voor als Hoskinson met een bericht over een project op Cardano. Hoskinson meent dat de grammaticale en stilistische vorm van het bericht typisch is voor huidige AI taalprogramma’s zoals ChatGPT. Het gevaar is volgens hem dat deze programma’s alleen maar beter worden tot het praktisch ‘echt’ lijkt.

“Mensen worden elke ochtend wakker en zoeken manieren om mensen te laten geloven dat ze mij, Vitalik Buterin of Elon Musk zijn. Je moet ze wat van je welverdiende crypto geven, en ze geven er zogenaamd iets voor terug. Een giveaway scam bijvoorbeeld waarbij je zogenaamd ‘je inleg verdubbelt’. Of misschien wordt er een ‘nieuwe coin gelanceerd’, en je kan je ‘plekje verzekeren’.”

Aldus Hoskinson, die voorbeelden geeft van veelgebruikte manieren waarop scammers te werk gaan. Momenteel gaat het vooral om tekstberichten, maar dit kan snel veranderen, meent hij. Bedrijven zijn namelijk al bezig met manieren om ultra realistische video’s te genereren. Mogelijk kunnen scammers volgend jaar al video’s maken waarin het lijkt alsof mensen zoals Hoskinson hierin aan het woord zijn.

“Waarschijnlijk kunnen er volgend jaar video’s met audio van mij worden gemaakt met gebruik van generative AI. Het zal lijken alsof ik je bel, tegen je praat of je om geld vraag.”

Is er hoop?

Het is volgens Hoskinson een van de donkere kanten van de ontwikkeling van AI. Het is een onbedoeld bijeffect van een zeer nieuw technologisch fenomeen. Oplichters maken er echter maar al te graag gebruik van, en het probleem zal alleen maar groter worden naarmate AI zich verder ontwikkelt. Hoskinson is echter optimistisch dat er snel manieren worden ontwikkeld waarop mensen hun ware identiteit kunnen verifiëren om op deze wijze misbruik van AI tegen te gaan. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie