Erik Juffermans Erik Juffermans
02/05/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:29

‘Godfather van AI’ stopt bij Google om te waarschuwen voor AI

Nieuws
Elon Musk uit opnieuw zijn zorgen over kunstmatige intelligentie

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Na ruim tien jaar gewerkt te hebben aan de ontwikkeling van machine learning bij Google, neemt Dr. Geoffrey Hinton ontslag bij de techgigant. Hij geeft aan dat hij openlijk wil waarschuwen voor de gevaren van artificial intelligent (AI), oftewel kunstmatige intelligentie.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

“AI is gevaarlijk”

In een interview met The New York Times geeft Hinton aan dat het grootste gevaar van AI de berg aan neppe informatie is op het internet. Vooral in de vorm van videos, foto’s en tekst. Het zal volgens Hinton niet lang meer duren voordat het onmogelijk te controleren wordt wat echt is en wat nep is.

Een tweede zorg van Hinton is de kans dat AI-technologie een groot deel van de menselijke banen zal overnemen. Ook is het niet te voorspellen hoe AI-technologie de reusachtige hoeveelheden data zal gebruiken die het kan analyseren.

Tevens wijst Hinton op de ontwikkeling van wapens met behulp van AI. Zogenaamde ‘lethal autonomous weapon systems’, autonome wapensystemen, zijn al in ontwikkeling. De bovengenoemde ontwikkelingen vloeien voort uit zijn eigen revolutionaire werk. Hinton staat bekend als de “godfather van AI.” Hij neemt de huidige koers die AI in lijkt te slaan zich echter niet volledig kwalijk.

“Ik troost mezelf met het gebruikelijke excuus: als ik het niet had gedaan, dan had iemand anders het wel gedaan.”

Nep AI nieuws in crypto land

Eerder deed zich een opvallende situatie voor in crypto land die tekenend was voor de zorgen van Dr. Hinton. Op 1 mei werd de crypto exchange Binance en diens CEO Changpeng “CZ” Zhao slachtoffer van een neppe ChatGPT smaad campagne. De chatbot claimde dat Changpeng Zhao in het verleden lid was van de Jeugdafdeling van de Chinese Communistische Partij. De bewijzen die ChatGPT hiervoor aanleverde waren echter vals.

Dergelijke nepnieuws komt steeds vaker voor, en het reflecteert de zorgen van Dr. Hinton. Aangezien artificial intelligence een relatief nieuwe technologie is, is het begrijpelijk dat diens ontwikkeling met horten en stoten gaat. Het is te hopen dat dit slechts groeipijnen zijn en dat de voordelen van kunstmatige intelligentie op den duur de nadelen overstijgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie